Jakou odrůdu třešně

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
30.10.2012 21:46

Třikrát uvádíte Karešovu chrupku. Taková neexistuje. Třešeň se jmenuje pouze Karešova a není to chrupka nýbrž měkká srdcovka.
   Tedy i ta višeň má trochu jiný název (něco jako  Erdi Bötermö, ale my, co neznáme maďarsky to beztak zkomolíme)

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 167.77 (?), 30.10.2012 15:17, zobrazeno: 15699x

Dobrý den, potřebovala bych poradit, jakou odrůdu třešně zvolit do Beskyd? 600m.n.m. Ráda bych nějakou asi rannou odrůdu, aby v ní nebyly červíci..A hlavně i chuťově dobrou i pro děti..Třešně máme hodně rádi, pořidila bych si i pozdní, aby byla sklizeň po celé léto, ale jak je chránit proti těm červíkům?děkuji za typy. B

Liberda Zdenek - (29) - 175.130 (?), 30.10.2012 19:39

Dobrý večer. U vás v Bruzovicích je velice dobrá ovocná školka. Bydlím na na Šumavě /764 m.n.m./ a protože pocházím z Havířova jsem se rozhodl pro tuto školku. Nechal jsem si poslat několik stromků /Rubín, Rubinolu a Karešovu chrupku/. V kombinaci s třešní Regina- Karešova chrupka- Napoleonova chrupka vzájemné opylení je možno mít nějakou úrodu. Stromky rostou a letos krásně kvetly., Bohužel přišel mráz -7 tři noci po sobě. Jestli mohu doporučit višeň Eldibotermo ta přežila jarní mrazíky a druhým rokem po zasazní jsem sklízel 22 plodů. O ochraně proti červivosti třešní se zde píše každým rokem a je toho tu mnoho napsáno, důležité je chránit stromky proti hryzcům, okusu zvěří a hlavně proti jarnímu ostrému sluníčku!!!  Ještě jeden postřeh. Při letošních mrazem - 27 dva metry nad zemí mi zmrzly tyto třešně Lapins, Sumit, Burlat a Kordie. To co zůstalo pod sněhem žije. Tento extrém vydržely tyto třešně - Karešova chrupka, Regina a Napolenova a kvetly.  Snad Vám to pomůže. Zdeněk

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 30.10.2012 21:46

Třikrát uvádíte Karešovu chrupku. Taková neexistuje. Třešeň se jmenuje pouze Karešova a není to chrupka nýbrž měkká srdcovka.
   Tedy i ta višeň má trochu jiný název (něco jako  Erdi Bötermö, ale my, co neznáme maďarsky to beztak zkomolíme)

Liberda Zdenek - (29) - 175.130 (?), 31.10.2012 18:27

Dobrý večer. Děkuji za opravu názvů stromů. Mám ty názvy tak nějak pevně zafixovány a delší dobu tyto jména používám. Jak je patrno - blbě. Důležité je, že jsme se domluvili a víme o čem je řeč. Zdeněk 

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 252.98 (?), 30.10.2012 21:49

Maličko Tě, Zdeňku, poopravím: ona višeň se nejmenuje Eldibotermo, ale správně: Érdi Bötermö.

Cituji:

"... je višeň maďarského původu, jež nese již v první půlce léta plody nejenom výrazně ostré višňové chuti, její plody jsou zároveň příjemně nasládlé a velice šťavnaté. Barva slupky i dužiny je sytě červená až červenočerná. Plody jsou velice šťavnaté, ale poměrně dobře drží tvar při dalším zpracování. Můžete z nich udělat čerstvý džus stejně jako marmeládu nebo je zamrazit a v zimě si užít koláče z „čerstvých“ višní. Díky krkolomnému názvu se v USA začala prodávat pod registrovaným jménem Danube®."

(zaujala mne hlavně poslední poznámka v citátu; no nám evropanům by zase asi dělaly problém americké domorodé jazyky :-))

JOsef.

host - 65.144 (?), 31.10.2012 9:46

Na Vysocine se v dane nadmorske vysce vseobecne dari (desitky let) odrudam Karesova (srdcovka - 3.tresnovy tyden) a Napoleonova (chrupka, 5. tresnovy tyden). Mne se osvedcily i odrudy Kastanka (srdcovka - 2.tresnovy tyden) a Granat (chrupka, 4. tresnovy tyden). Nebal bych se, resp. chci vyzkouset i stare ci puvodni odrudy Sam a Schneiderova. Samosprasne odrudy nikdo v okoli nema (obvykle puvod Stella x Van), vzhledem k tomu, ze panu Zdenkovi odruda Lapins zmrzla
a mne dvakrat za poslednich 20 let zmrzla odruda Van, tak duveru v jejich mrazuvzdornost nemam.

Skupina I    (S1S2)  Kastanka (Early Rivers), Summit
Skupina II   (S1S3)  Karesova, Van, Regina, Karina
Skupina III  (S3S4)  Napoleonova
Skupina VI   (S3S6)  Kordia, Granat, Techlovan
Skupina XIII (S2S4)  Sam
Skupina XVI  (S3S9)  Burlat
Skupina XXII (S3S12) Schneiderova

Vyse uvadim zarazeni zminovanych odrud do skupin pylove kompatibility. Odrudy z jedne skupiny se navzajem neopyluji, jsou navzajem sterilni. Sterilita je dana geneticky, takze ani nejlepsi pocasi na ni nemuze nic zmenit. Pestovani vzajemne sterilnich odrud na jedne zahrade se zasadne nedoporucuje.

host - 78.10 (?), 1.11.2012 8:48

Pokavad máte obavy z červíků, jděte spíš do ranějších odrůd, nebo srdcovek. Dle mých zkušeností jsou nejvíce napadány chrupky, jakkoliv v 600 m je napadení vrtulí přece jen menší. Bohužel doba, kdy v takových výškách byla červivost neznámý pojem už je taky nenávratně v tahu. Jestli jste v oblasti, kde třešně častěji zmrzají v květu, doporučil bych staré odrůdy Vlkova-světlá srdcovka a Germerdorfská- tmavá chrupka, které kvetou o něco později.

Ing. Fidla

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024