Jak mam zastrihnout tyhle tresne?

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?) 
20.4.2010 0:48

"Křivý" být může, pokud se stromek po prvém naznačeném řezu dále ponechá svému osudu. Křivým se nestane, pokud se některý z nových, na vhodném místě vyrůstajících letorostů podpoří ve svislém růstu, například vyvázáním, pomocí opěry, a pod. Pokud ovšem vzpřímeně neporoste už sám od sebe...!

PS: teda mě se ta Ronyho třešeň č. 3 vůbec křivá nezdá. Místo přívlastku "křivá" bych spíše použil příměr "košatá".

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 20.4.2010 2:50

Takže terminál odstraníte jen proto, abyste místo něj mohl vyvázat jinou větev? No tak to jo, to jasně dává smysl...

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 20.4.2010 9:24

Přesně tak jak píšete. Nejprve omezím v růstu dravý, šikmo rostoucí "pseudoterminál". Tím se vytvoří životní prostor pro ostatní postranní obrost -  budoucí základ pro pravidelný větevní systém stromu. A z něho vyberu nejvhodnější letorost pro nový terminál. A je pravděpodobné, že se tento nový terminál vybere úplně sám. Třešeń to umí.

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 20.4.2010 15:52

Ach jo, von to vzal vážně... tady už nemá cenu se o ničem bavit.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6648) - 147.108 (?), 20.4.2010 7:06

Wimpi: Nechci se zbytečně mísit, asi byste ještě měl paní poučit, co jsou nevhodně rostoucí letorosty. Nebude vědět, jaké to jsou.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 20.4.2010 9:14

Ale klidně se miste, bude to jen dobře. A dík za upozornění. Tak tedy, nevhodně rostoucí letorosty jsouzejména ty, které rostou dovnitř koruny, které vytvářejí nesymetricky rosotoucí kosterní větve (boční větve) a nebo které zdvojují terminál (terminál = středový hlavní vzhůru rosoucí výhon).

Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 20.4.2010 11:01

Dolpnil bych pouze poznámku aby se nepovažovaly za nevhodné (při výchovním řezu) větvě v nejnižší úrovni, hodně odkloněné, směrující ven a slabé v průměru. Jejich předčasné odstranění zbytečně ubírá stromku asimilační plochu. Na jejich odstranění dojde později, protože nemají sílu "konkurovat" těm hlavním zastřiženým a rostoucím více vzhůru ale pouze můžou pomoci v tvorbě asimilátů.

gabula19 - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 120.179 (?), 20.4.2010 14:29

No teda pane Wimpi at uz jste kdo jste, vy jste mi poradil nejlepe, vlastne (i kdyz tomu vubec nerozumin) s Vasim nakresem a popisem jsem naprosto pochopila co mam delat a jdu to udelat hned (snad se tresince nic nestane) Takze proste ho urezu presne v tom miste kde jste mi to znazornil a pak i tu dalsi vetvicku co je cervene. Druhou tresen necham byt Opravdu nejlepsi rada, kterou jsem kdy dostala. Takhle by meli radit vsichni a ne jen psat ruzne odborne vety atd. Ja jsem proste laik a az s Vama jsem to pochopila. Jeste jednou moc moc dekuji za Vas cas

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 20.4.2010 15:23

Děkuji za nezaslouženou pochvalu, červenám se rozpaky. (Tu malou červeně škrtnutou větvičku jsem vám označil k odstranění, protože se mi z forografií zdá rostoucí směrem do středu koruny. Klasické 2D fotografie obecně mají omezenou prostorovou informační hodnotu, neboť jim chybí třetí hloubkový rozměr . Pro lepší prostorovou názornost je proto lepší fotit objekt ze dvou na sebe kolmých směrů).

Zahrádkářský kacíř - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (391) - 235.249 (?), 20.4.2010 15:54

Jo jednoduchý rady. Ale jestli je to dobrá nebo špatná rada, to vás nezajímá?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz