Jak a jestli střihnout tuto třešeň
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 138.136 (?), 19.3.2017 13:56, zobrazeno: 8463x
Dobrý den,
prosím o radu jak a jestli střihnout tuto mladou třešeň. Sadil jsem ji loni, kupoval jsem ji celkem pozdě, už nebylo moc na výběr. Chtěl jsem VAN k mojí Kordii.
Loni neměla akorát ten dlouhý špičák vlevo. Ten vyrazil a za rok takhle narostl. Původní členění prakticky zůstalo, nebo popojelo jen lehce. Jsou na něm, ale pěkné velké květní pupeny.
Prosím o radu, jak a jestli ji střihnout, zvažuji, jestli ji nechat být a z toho špičáku pak postupně zapěstovat terminál. Předpokládám k jeho výšce, že by se tak přirozeně stalo. Co myslíte?
BTW. ten polystyren tam je na tvarování, měla kmínek do vrtule do boku, takto se mi ji podařilo zafixovat. ;-)
Díky moc za názor, michal
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 160.15 (?), 19.3.2017 14:06
peckoviny se stříhají až v létě, ten švihák bych ohnula do boku, v létě buď úplně ustřihla nebo o 2/3 zkrátila.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 250.122 (?), 19.3.2017 15:25
To je zajimavy, kolik temrinu pro strihani tresni je na netu, az to vytvari dojem, ze je to uplne jedno. Ja mel podobneho svihaka, ufik jsem ho a udelal jsem dobre. Strom je krasny a i tak dost zahusteny
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.243 (?), 19.3.2017 19:00
Predovšetkým Ste tam nemali pred rokom nechať ten silný výhonok vľavo, vzhľadom na jeho hrúbku nebol vhodný na založenie koruny. Vidíte to sám - je hrubý ako kmienok a hrubší než terminál. Teraz vidím 3 možnosti, ani jedna nie je ideálna. Prvá (foto 1): odstrániť celý terajší terminál a ponechať ten silný ľavý výhonok, z neho spraviť nový terminál a na ňom zapestovať korunku. Strom bude nepekný, s krivým kmeňom. Druhá (foto 2): silný ľavý výhonok odstrániť, ponechať terajší terminál, tie 2 "véčkové" konáriky ponechať, len ich zakrátiť za rastovým púčikom. Z následne vyrašených výhonkov potom 1 až 2 vhodne smerujúce použiť na doplnenie kostrových konárov korunky, keďže dva sú málo. Tretia (foto 3): silný ľavý výhonok odstrániť, ponechať terajší terminál, obetovať aj tie "véčkové" konáriky a zastrihnúť to až pod nimi - teda spraviť zo stromčeka špičiak a korunku zapestovať úplne nanovo. Každá z možností má svoje mínusy, ktoré tu nechcem rozvádzať. Z estetického hľadiska by som volil medzi 2. a 3. možnosťou, ich nevýhodou je že na kmeni vznikne veľká rana, ktorá hrozí glejotokom a komplikáciami. Preto rez vľavo dolu musí byť precízne spravený na konárový krúžok a zatretý balzamom alebo voskom. Rezať by Ste mali najskôr v čase kvetu, prípadne neskôr (teda nie teraz, ale až v čase vegetácie). IH
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 248.71 (?), 20.3.2017 7:19
Souhlas, podle obrázku vlevo. Kmínek se srovná v průběhu tloustnutí a vše se urychlí úvazkem ke kůlu/dlaze - viz polystyrém = pěstitel s tím má zkušenost.
Ostatní způsoby zababčí se zmlazovacím vlkem v neočekávaných místech - je zbytečné opakovat stejnou chybu na novém "náhradním terminálu".
SfK
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 114.80 (?), 20.3.2017 7:39
Veľmi by ma v tomto prípade zaujímal názor ing.Fidlu a pána Přasličáka, a to nielen na postup ktorý by zvolili, ale aj na event.použitie Zahnovho rezu (viď príspevok dr.Vysloužila) a prognózu zababčenia (viď príspevok SfK). Samozrejme, len ak sa budú chcieť vyjadriť.
A samozrejme aj názor ďalších pestovateľov, ktorí (na rozdiel odo mňa) majú s čerešňami bohaté skúsenosti.
Je to kazuistika pri ktorej sa dá diskutovať, a názory sa môžu (a zrejme aj budú) rôzniť. IH
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář (1484) - 248.71 (?), 20.3.2017 8:40
Zbabčení závisí na výživě. Bude-li výživa dobrá, pak se probudí některý z adventivních pupenů, převezme dominanci a později při tloušťce kmínku nad 15 cm, nepoznáte, že to byl původně laterální výhon (místo terminálního).
Jak již v názvu příspěvku zaznělo "a jestli střihnout" tak já bych osobně v případě, že by to bylo na mé zahradě řez v tomto roce neprováděl. Výhon je dostatečně dominantní, aby z terminální skupiny pupenů utvořil pravidelné patro. Spodek je plodný a po zastínění stejně zbytní = vytvoří se stromek s patrem nad úrovní ramen. Když prohledáte v mých starších příspěvcích, zjistíte, že třešně znásilňuji vnucením korunky dvoupatrové. Spodní patro se musí dát sklízet ze země a druhé patro z tříschůdkových štaflí pro domácnost.
SfK.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|