Ja seříznout dvouletou třešíňku

pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?)
2.9.2016 14:58

Já teda z těch fotek nic nepoznám. To musíte posoudit sám, jestli je roubovaná těsně pod větvením, nebo u země. Je-li to tak, pak je to dost těžké - v tom případě bych se přeci jen pokusil tu větev opatrně narovnat do svislé polohy (udělat z ní terminál), na jaře ustřihnout všechny 3 výhony, terminál zakrátit (tak, aby na něm zbylo dost pupenů pro větvení) a nechat vyrašit novou korunku. Pokud je ale místo roubování u země, pak bych nic neřešil a šmiknul těsně pod větvením.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 248.8 (?), 31.8.2016 22:53

Zakrátit stromek hned pod větvením.           Lída

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 1.9.2016 9:32

Zakrátit stromek hned pod větvením.

To bych se bál, že zůstane jen podnož. 
Třešeň na ptáčnici je asi jediný ovocný druh, který dokáže vytvořit pravidelnou a dostatečně vzdušnou korunu i bez zásahu pěstitele.Správně vedený výchovný řez mu samnozřejmě prospěje, můžeme zvolit výšku kmínku, počet ramen, jejich odstup  v různé výšce, atd. Ale u třešně neplatí často tolerované pravidlo, že lepší nějaký řez než žádný.

host - 248.15 (?), 1.9.2016 9:43

Možná máte pravdu, při zvětšení fotky to vypadá, že ta dvě ramena jdou přímo z místa štěpování. Muselo by se na to dát pozor nebo pak opravdu jen vyvázat.           Lída

host - 153.69 (?), 2.9.2016 14:05
Děkuji moc za rady. Tak jí chudinku asi na jaře ustřihnu. Pochopil jsem že těsně nad štěpením. Posílám snad lepší foto. Chci se ještě optat. Kdy nejlépe a zda mám rány zamáznout voskem? Snad si poradí a nasadí nové větve. Uvazky jsem povolil a knen ok. Děkuji předem za odpovědi.

host - 153.69 (?), 2.9.2016 14:09
Foto.

pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 2.9.2016 14:58

Já teda z těch fotek nic nepoznám. To musíte posoudit sám, jestli je roubovaná těsně pod větvením, nebo u země. Je-li to tak, pak je to dost těžké - v tom případě bych se přeci jen pokusil tu větev opatrně narovnat do svislé polohy (udělat z ní terminál), na jaře ustřihnout všechny 3 výhony, terminál zakrátit (tak, aby na něm zbylo dost pupenů pro větvení) a nechat vyrašit novou korunku. Pokud je ale místo roubování u země, pak bych nic neřešil a šmiknul těsně pod větvením.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 2.9.2016 15:46

Tak jí chudinku asi na jaře ustřihnu. Pochopil jsem že těsně nad štěpením.

Nevím, proč z ní děláte chudinku. Ze čtyř pupenů vyrazily čtyři silné výhony. Co chcete víc? A co myslíte, že se příští rok stane? Opět vyrazí stejné výhony. Akorát ztratíte rok. Když necháte stromek jak je, nebo jen výhony vyvážete do lepšího tvaru, možná se dočkáte prvních plodů.  Nebo hodláte za rok opět ustřihnout chudinku těsně nad štěpením?

pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 2.9.2016 16:04

Ehm, do lepšího tvaru... dosáhne toho (pokud bude mít štěstí a nezlomí se), že bude 1 terminál a 3 výhony nad sebou na stejnou stranu. Ta se nijak vytvarovat nedá - nebo máte na mysli, že 2 větve vytvaruje zatočením kolem kmene o 120°, aby byly pravidelně? surprise Myslím, že v budoucnu by byly dost náchylné na ulomení. Vy byste toto udělal? Bylo by vám líto 1 roku na rozumné zatvarování toho primárního jen za cenu toho, že budete mít třešně (možná, pokud nezmrnou, neshnijí, nepopraskají,...) o rok dřív?

host - 237.194 (?), 2.9.2016 16:35

Souhlasím s Petrem, řešil bych to jako on. (Ale nejsem žádný odborník školkař).
Navíc jsou ty výhony velmi tenké, měl bych strach, že se do jarního odstranění vylomí a strhnou kůru. Před zimou bych je přivázal nebo provizorně zkrátil. Námraza, těžký sníh, větry...

Rafael.

host - 248.15 (?), 2.9.2016 21:49

A co kdyby se nechal ten spodní výhon a zbytek se ustřihnul? Mohl by se pak vyvázat postupně do svislé polohy a založit korunku na něm? To uhnutí kmene se časem vyrovná.           Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz