Hniloba třešní - snížení starého stromu, přeroubování

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?)
31.7.2009 21:47

Ta třešeň na obrázku je světlá chrupka odrůdy Napoleonova. To praskání a hniloba plodů v celých shlucích je její vlastnost. Snad by se to dalo řešit postřiky, ale nikdy to sám nestihnu. Přerouboval jsem kdysi dospělou třešeň i když všichni radili, že to nejde. Povedlo se, ale musím přiznat, že byla ještě v dobré kondici. Přeroubování třešní se dělá právě teď. Můžete to zkusit na některých slabších větvích o průměru asi tak 5 - 7 cm způsobem za kůru. Rouby se berou ze střední části letošního výhonu, tři očka stačí a ponechávají se řapíky listů. Ty po ujmutí roubu samy odpadnou čímž poznáte, že roub se ujal. Na jaře pak vyraší s ostatními pupeny. Pokud ale je váš strom starý, bude lepší najít místo pro nový stromek.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
veronyk - (14) - 227.104 (?), 31.7.2009 12:32, zobrazeno: 11632x
Dobrý den, máme na zahradě starou třešeň, ale už několik let plody nedozrají a shnijí - vïz foto. Strom je vysoký, dole neplodí a proto bychom ho chtěli snížit. Může se třešeň radikálně seřezat? Dále by nás zajímalo, jestli by na strom šlo naroubovat rouby z jiné odrůdy? Děkuji
Bez názvu
Bez názvu

host - 6.16 (?), 31.7.2009 14:08

Nechci Vás odrazovat, ale na přeroubování starého stromu potřebujete opravdového odborníka.Já jsem to několikrát zkusil a skončil jsem u pařezu.Když strom ořežete na nejspodnější rozscochu, obvykle přežije a znovu obrazí.Ale vypadá to strašně.Slabší povahy omdlévají.Pepík

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 31.7.2009 21:47

Ta třešeň na obrázku je světlá chrupka odrůdy Napoleonova. To praskání a hniloba plodů v celých shlucích je její vlastnost. Snad by se to dalo řešit postřiky, ale nikdy to sám nestihnu. Přerouboval jsem kdysi dospělou třešeň i když všichni radili, že to nejde. Povedlo se, ale musím přiznat, že byla ještě v dobré kondici. Přeroubování třešní se dělá právě teď. Můžete to zkusit na některých slabších větvích o průměru asi tak 5 - 7 cm způsobem za kůru. Rouby se berou ze střední části letošního výhonu, tři očka stačí a ponechávají se řapíky listů. Ty po ujmutí roubu samy odpadnou čímž poznáte, že roub se ujal. Na jaře pak vyraší s ostatními pupeny. Pokud ale je váš strom starý, bude lepší najít místo pro nový stromek.

veronyk - (14) - 227.104 (?), 6.8.2009 18:03
Děkuji za rady, ještě připojuji fotografie stromu, na jedné je naznačen možný řez.
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025