Choroba třešní
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 148.161 (?), 12.6.2011 21:30, zobrazeno: 35276x
Dobrý den,
Trápí mě choroba třešní. Mám čtyři vzrostlé stromy, ale žádnou úrodu. V minulých letech stromy krásně plodily. Na jaře stromy krásně raší, kvetou. Později se objeví na listech hnědé fleky, které později jakoby vyschnou a vypadnou. Zbylé listy se kroutí. Nejhorší stav stromů je ze spodní části, směrem ke koruně se zlepšuje. Nejspodnější větve usychají. Ty samé dírky v listech mám i na švestce. Prosím o seriózní rady, děkuji
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.130 (?), 13.6.2011 0:04
Podívejte se na tuto stránku. Řekla bych, že je to skvrnitost listů třešně - houbová choroba. Jsou tam fotky, popis i ochrana. Lída
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 14.6.2011 22:06
Ano. Je to suchá skvrnitost listů, následek napadení houbou Blumeriella jaapii.
Pomáhá postřik fungicidy asi 2-3 týdny po odkvětu, který je nutno cca po 14 dnech několikrát opakovat (podle infekčního tlaku).
U mne je silně citlivý k této chorobě Těchlovan.
|
|
|
|
|
|
|
host - 148.161 (?), 15.6.2011 10:59
Dobrý den,
Děkuji za reakce. Ještě se chci zeptat, zda mám stromy ošetřit ještě letos, nebo to nechat až na příští rok po dokvětu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 15.6.2011 12:25
Jenom pro upřesnění, myslím si, že v detailu to bude s tím napadením listů třešně houbovou chorobou trošku jinak, než uvedl pan Vinšálek. Na dvou přiložených fotografiích, které přikládám je znázorněno napadení listů odrůdy Těchlovan houbou Blumeriella jaapii, vyvolávající chorobu nazvanou "skvrnitost třešní a višní". To, co napadlo listy třešně pana hosta 148.161, zadavatele dotazu, je trochu jiná houba s názvem Stigma carpophila, vyvolávající chorobu s názvem "suchá skvrnitost peckovin". Nicméně doporučená chemická ochrana proti oběma houbám je shodná, takže moje upřesňující poznámka v podstatě nemá pro budoucí léčebný zásah praktický význam. Avšak zvážil bych, zda má cenu prodlužovat trápení takto silně napadeného stromu, který rychle přichází o veškerý obrost kvůli pár třešním (s problematickou kvalitou). Osobně bych letošní úrodu obětoval a zasáhl bych proti houbě okamžitě.
|
|
|
|
|
|
|
host - 148.161 (?), 15.6.2011 13:25
Děkuji všem za rady. Co se týče obětování letošní úrody, tak tu určitě oželím, jelikož na třech stromech není nic a na čtvrtém pouze několik plodů. Přikládám další fotografie pro upřesnění.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 15.6.2011 22:10
Stále si myslím, že u tazatele se jedná o houbu Blumeriella jaapii. Houba Stigma napadá listy třešní časněji a po objevení červených skvrn tkáň odumře a vypadne. Listy zpočátku vypadají jako prostřílené brokovnicí, posléze se nekrozy spojují, až z listu zůstane pouze žilnatina. Nakonec celý list odumře a odpadne. U nás tomu říkáme dírkovitost listů a vyskytuje se zde jen v některých letech, letos např. velmi málo. Zato Blumeriella je zde pravidelně.
Nicméně všichni se shodujeme na tom, že je třeba v zájmu budoucí úrody okamžitě zasáhnout. Protože když nejsou listy, nebudou ani pupeny.
I já jsem tuto věc kdysi podcenil a mělo to nemilé následky v následujících letech.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|