Lis na ovoce - vyroba mostu/stavy

host - 14.82 (?)
23.8.2010 8:30

Asi máte pravdu, toho droždí dávám jen co se mezi dva prsty vejde na těch 20l, je to spíš pro jistotu, aby převládlo to "správné" kvašení. Začal jsem to tak dělat, když jeden rok se mu nějak nechtělo samovolně kvasit... Droždí mám rád, je to samej vitamín, myslím si, že to ničemu nevadí. Před otevřením to pořádně vychladím. Pro mne je to nejlepší varianta co s moštem. Martin

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 178.235 (?), 17.8.2010 10:57

Ano, omlouvám se, příprava pálenky je obdobná jako u terkelice.Cukru ale není u sladkých odrůd jablek přidávat mnoho.Lisování jsem nijak nepřeháněl, na výtěžnosti po vypálení nebazíroval .Drť z kvalitního ovoce při větší úrodě je opravdu škoda vyhodit.Bylo to v dobách, kdy mladé trnky ještě nerodily a jablečný mošt byl přednější.  AB

host - 14.82 (?), 21.8.2010 13:20

Já mošt nemrazím ani pasteruju a vydrží do jara... mošt v kanystru 20l zakvasím velmi malým kouskem droždí a jakmile začne kvasit, tak ho stočím do petek a dám do sklepa. Petky se natlakujou a vznikne bezva šampus s minimem alkoholu. Nikdy mi žádná lahev nebouchla, nikdy se mi to nezkazilo, ani jsem se nikdy po tom nepo...:-) Martin

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 61.6 (?), 22.8.2010 8:33

Popsaný mošt se mi podařilo před lety vyrobit omylem. Bednu s petkami naplněnými čerstvým moštem jsem zapomněl v nevytápěné komoře. Našel jsem je tam až v březnu - mošt byl překvapivě svěží, perlivý.  Později jsem postup zopakoval cíleně se stejným výsledkem. Podle toho soudím, že zakvašování droždím je zbytečné, mošt se rozkvasí sám v petkách.  Po jejich natlakování se kvašení samo zastaví. Opatrnosti je třeba při otvírání lahve.

host - 35.158 (?), 22.8.2010 10:09

Podívejte se zde.

host - 14.82 (?), 23.8.2010 8:30

Asi máte pravdu, toho droždí dávám jen co se mezi dva prsty vejde na těch 20l, je to spíš pro jistotu, aby převládlo to "správné" kvašení. Začal jsem to tak dělat, když jeden rok se mu nějak nechtělo samovolně kvasit... Droždí mám rád, je to samej vitamín, myslím si, že to ničemu nevadí. Před otevřením to pořádně vychladím. Pro mne je to nejlepší varianta co s moštem. Martin

host - 194.154 (?), 31.8.2010 12:51

Adri - a co zkusit odšťavňovač? Mám ho doma, levný asi za 900 Kč, jablka jen umyji a naházím, žádné drcení apod. Mošt vynikající. Zbylou hmotu vyhodím na kompost. Je ale pravda, že to asi není na výrobu moštu ve velkém. Jana

adri - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (263) - 140.141 (?), 31.8.2010 15:35

diky, Jano, za tip, ale mame 5 velkych stromov (vid obrazky), a tym padom klasicky stolny odstavnovac neprichadza do uvahy.

Nasla som blizko nasho mesta (30km) mostarnu na Morave, kde za 1l vylisovanej stavy chcu 2Kc (bez lahvovania a pasterizacie), co sa mi zda solidna cena. Nechcem tento rok investovat do drtica a lisu, lebo budem skusat najskor ako most dobre uchovat (sklo, plast, sterilizovat, nesterilizovat a pod.) az zistim, ako tie "hektolitre" :) uchovat, investujem do drtica a lisu.

Dakujem vsetkym za rady, tipy, navody a skusenosti. Adri

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 199.143 (?), 31.8.2010 15:51

Zkusil jsem odšťavovač mojí dcery. Z košíku jablek jsem vytočil 2litry moštu. Zdá se mi to málo. Ale nyní padaná jablka jsou asi zatím dost suchá. Byl to určitý pokus o zpracování od vos nakousaných jablek.

host - 129.96 (?), 2.9.2010 12:12

Prosím o informaci jaký stolní odšťavňovač na jablka je dobrý. Aby fungoval a hodil se na množství do cca 5 kg jablek. Nejlépe označení výrobku. chtěl bych znát zkušenost provozovatele. Nikoli nadšení prodejce.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz