Čím vylisovat sirup z rybízu?



host - 128.84 (?) 
5.8.2012 10:11, zobrazeno: 55631x

Zdravím!  Vlastním litinový ruční strojek na lisování sirupu z rybízu. Tento strojek je však velmi pomalý a někdy se i ucpává. Když mi někdo poradí něco lepšího, budu rád. Díky Ladislav.

  
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6582) - 9.2 (?), 5.8.2012 11:00

Nic lepšího na rybíz není. Pořád sledovat vylézající hovínko a regulovat šroubem. Taky záleží na tvaru konce šneku. Pokud je třebas ulomený, jde to špatně. Historické roboty už vymizely, odstředívé odšťavňovače to neumí. Existují - a snad i umí rybíz -  motorové šnekové odšťavňovače, jejichž cena ovšem začíná kolem 15 tisíc. Zkušenost nemám. Koupil jsem předloni litinový (Čína), je solidně cínovaný, má nerezové sítko, což je důležité. Třičtvtě hodiny zatočím klikou a mám na rok pokoj.

      
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 5.8.2012 11:12

Mám stejný postup jako pan "PP". Už 35 let lisuji pocínovanýcm strojkem TUTI FRUTI. Jsou to mozole ale zcela "ekologické".  Já teda lisoval šťávu za účelem marmelád a občas jsem tam přihodil kuličku angeštu. Sirup z černého rybízu se dělal za studena jenom rozmačkáním a pomocí nějakého petolu a vylúhování a pak se to lehce pasírovalo.

   
host - 220.182 (?), 5.8.2012 13:19

Také to většinou dělám tímto strojkem. Jednou mne ale tak naštval neustálým ucpáváním, že jsem rybíz semlela na mašince na maso a šťávu nechala překapat přes plátno položené v cedníku a šlo to také.         Lída

   
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.245 (?), 5.8.2012 15:51

Existují nástavce na elektrické mlýnky na maso, které fungují na stejném principu. Dejte do googlu "lis na ovoce elektrický" a vyleze vám tam nějaký Zelmer a další. Mlýnek Zelmer používám na plnění klobás, vydrží dlouhou dobu provozu.

      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.7 (?), 5.8.2012 18:08

Zelmer s odšťavňovacím nástavcem vlastním.Je to vcelku použitelný strojek, rychlost ale není o mnoho větší než u ručního mlýnku.Limitujícím faktorem je totiž malá plocha sítka.

   
host - 223.4 (?), 8.8.2012 6:31

Já mám stejný robot, vylisuji rybíz na marmeládu, pak dám převařenou vodu, nechám do druhého dne, přecedím a udělám domácí sirup.   Ručním strojkem je rybíz vylisován lépe. 

   
alkuska - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (72) - 131.15 (?), 8.8.2012 11:06

Ja na to ani strojek nemam, dělám to ručně, vymačkáním a vykroucením přes starou záclonu. Ale nevím o jaké množství se tu jedná, u mě je to tak 10 l rybízu, ostatní zpracuju jinak.. Je to možná pracnější ale jen jednou do roka :)

      
host - 91.178 (?), 14.2.2013 19:50

Mnoho let používám eta 22.Nenašel jsem robot cenově pro mne cenově dostupný který by ho nahradil

         
host - 105.202 (?), 15.2.2013 18:51

Rybíz rozsekám ponorným mixérem a přecedím přes cedník - vymačkávám. Líp jde cedit povařený rybíz,  mixuju i se stopkami. Zbytek dám do vody a piju jako šťávu.

EM

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Mafl z Lídlu nejde mi sundat pilový kotouč17.12.2024
Zapojení motorů na 230 V9.12.2024
Komfort domova: Kvalitní bavlněné povlečení a výhody vytápění elektřinou9.12.2024
Zapojení motorů na 230 V8.12.2024
Nová STIHL MS 2601.12.2024
Rachot při vypouštění vody z pračky do odpadu30.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika