Zelená renkloda - uschla

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
14.8.2012 20:45

Ono to nebude tak jednoznačné. Jednak Zelená renklóda je rovněž cizosprašná a potřebuje opylovače. Nevím, jestli je Althanova náročnější na pěstování, mám obě odrůdy na jednom 25 letém stromě. Althanova je zdravá, větve Zelené prosychají a odumírají. Pilatka s oblibou vyhledává obě.
   Taky jsem přemýšlel o nedostatku vody jako příčině uschnutí stromků. Pomáhal jsem před pár lety známému vysazovat menší sad švestek - asi 40 stromků na suché stráni. Při podzimní výsadbě se od rýčů doslova prášilo.  K vodě bylo daleko, tak jsme stihli zalít necelou polovinu (tak 5 litry na stromek) V příští sezóně jsme výsadbu prohlíželi - přírůstky slabé, listy drobné, stromky evidentně trpěly nedostatkem vláhy. Ale snad kromě pěti všechny rostou.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 67.166 (?), 31.7.2012 15:43, zobrazeno: 7047x

Proč usychá zelená renklóda? Minulý podzim jsem zasadil zelenou renklódu, do jara uschla. Letos na jaře, jsem koupil novou, krásně zelenou v květináči a pěknou korunkou, vysadil na stejné místo, i když jsem zaléval tak opět uschla. Nepomohlo ani zastřihnutí kořenů a koruny a naložení do vody. Původně tam bylo jablko, vedle roste slíva malvazinka úplně bez problémů. Neví někdo co dělám špatně, než letos na podzim koupím třetí stromek?

Díky. Jirka

jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 30.95 (?), 31.7.2012 16:29

Jedná se o první pokusy o výsadbu? Pak je nutno nastudovat literaturu.

1. Kořeny zastřihuji co nejméně - jen poškozené, roztřepené - hladkým řezem do bílého dřeva. Jemného vlášení se nedotýkám. Stromek je možno namočit na 10 - 30 hod. do vody.

2. Jamku kopu co největší - 60x60x60 cm. Do jámy naliju 2 - 4 konve vody (dokud pije). Zásobní hnojení NPK max. 0,25 kg vhodím na dno a přikryju kompostem. ŽÁDNÝ HNŮJ.

3. Zatluču kůl a stromek vysadím do náležité výšky - jako ve školce - pozná se podle kůry, zasypu vyzrálým kompostem - ŽÁDNÝ HNŮJ. Zaliju 1-2 konve (dokud pije) a dosypu kompost nebo zeminu. LEHCE přišlápnu. Když stromek klesne, dosypu zeminu. Podle potřeby zalévám 1-2 konve (dokud pije), nesmí stát ve vodě déle než 15 minut.

4. V předjaří, když nehrozí tuhé mrazy, ostříhám korunku - čím víc - tím líp. postranní větve na 3 pupeny, terminál o 20 cm výše.

5. Pokud nevyraší do 1.5., vykope se, namočí do vody na 2 dny a znovu vysadí - to by v tom byl čert, aby se neujala! J.

host - 56.58 (?), 14.8.2012 15:26

Díky za radu, ale skoro všechno jsem udělal a přestu 2x uschla. No nic, letos na podzim zkusím jinou, třeba Althanovu, to by v tom byl čert, aby se nechytla.

host - 224.65 (?), 14.8.2012 16:44

Althanova je náročnější na pěstování - potřebuje opylovače, kterým je např. právě zelená renkloda. Také je nutý dobře načasovný postřik proti pilatce, jinak se nemusíte dočkat plodů. Letos v době nalévání plodů nám uschla polovina stromu zelené renklody - stromek starý cca 10 let. Přičítám to poškození mrazem, neboť kmen je od zimy popraskaný a možná to v době největšího růstu nezvládl... Tuto zimu nám uhynuly i další stromky - na jaře se neprobudila dvouletá meruňka a jaboň a jednoletá broskvoň. Silně zbědované jsou ještě teď skalníky a modrý ibišek. Beruna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 14.8.2012 20:45

Ono to nebude tak jednoznačné. Jednak Zelená renklóda je rovněž cizosprašná a potřebuje opylovače. Nevím, jestli je Althanova náročnější na pěstování, mám obě odrůdy na jednom 25 letém stromě. Althanova je zdravá, větve Zelené prosychají a odumírají. Pilatka s oblibou vyhledává obě.
   Taky jsem přemýšlel o nedostatku vody jako příčině uschnutí stromků. Pomáhal jsem před pár lety známému vysazovat menší sad švestek - asi 40 stromků na suché stráni. Při podzimní výsadbě se od rýčů doslova prášilo.  K vodě bylo daleko, tak jsme stihli zalít necelou polovinu (tak 5 litry na stromek) V příští sezóně jsme výsadbu prohlíželi - přírůstky slabé, listy drobné, stromky evidentně trpěly nedostatkem vláhy. Ale snad kromě pěti všechny rostou.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz