Výchovný řez ryngle ontario

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?)
2.4.2017 9:09

Jedna rada však tady nezazněla. Většinou je potřeba řezat tak, aby když se na stromek podíváte, tvořil jakousi pyramidu,...

To co zakreslil dr. Hlavatý do obrázku, je právě jakási pyramida. U švestek ta pyramida ale nemusí být zcela nezbytná. Oblíbeným tvarem u slivoní je i talířová koruna.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 2.4.2017 9:09

Jedna rada však tady nezazněla. Většinou je potřeba řezat tak, aby když se na stromek podíváte, tvořil jakousi pyramidu,...

To co zakreslil dr. Hlavatý do obrázku, je právě jakási pyramida. U švestek ta pyramida ale nemusí být zcela nezbytná. Oblíbeným tvarem u slivoní je i talířová koruna.

host - 23.165 (?), 2.4.2017 21:40

Budu se držet toho piramidoveho řezu jak mi zakreslil pan Hlavatý, sem začátečník a nic lepšího mě samotného nenapada... Každopádně vřelé díky za cenné rady pánové.

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.10 (?), 2.4.2017 22:27
Ešte k tej pyramíde (host 182.227, dr.Vysloužil): Tvarovať kôstkoviny do dutej alebo tanierovitej koruny je vhodné, pri broskyniach sa to vyslovene odporúča. Ja preferujem pri stromoch všeobecne skôr tvarovanie do pyramídy, pripadá mi to prirodzenejšie a aj akosi estetickejšie. Na fotkách je jablonka Lucy na M9, zasadená na jeseň 2015. S tvarovaním do pyramídy (tu je zámyslom vybudovať na slaborastúcom podpníku niečo ako "pyramidálny zákrpok") sa dá začať v podstate už povýsadbovým rezom, len na to musíte mať vhodný stromček už zo škôlky. Zásadne si vyberám stromček osobne (možno 2-3 výnimky v živote, keď sa nedalo inak len zásielkou), vždy so zreteľom kde v záhrade ho budem mať, aký tvar by som chcel vybudovať, koľko je preň miesta atď. Na základe toho vyberám podpník a vyhovujúcu zapestovanú korunku, ktorá à priori vyhovuje požiadavke. Ak nenájdem, tak volím radšej špičiak. Alebo nič... Keď vidím tu na fotkách čo niektorí neskúsení záhradkári kúpia (alebo im pošlú) a ako sa s tým od začiatku trápia, neraz sa mi ani nechce veriť čo všetko dokážu predajcovia predať. IH

host - 189.156 (?), 3.4.2017 8:59

Vysoký špičák je jednoznačně nejlepší výsadbový materiál, pokud vím jak si zapěstovat korunku, což upřímně řečeno není vůbec nic těžkého. Problémem je samozřejmě obecně špatné chápání řezu v našich končinách a celkově jeho mýtizace. U stromku na fotce mám dvě možnosti- buď podpořím první patro a tedy odstarním to druhé, nebo založím korunku výše... Odrůda Ontario má typický, nezaměnitelný růst, chová se podobně jako Rubín, v korunce je v prvních letech poměrně málo plodných výhonů, v dalších letech se ovšem začíná zaplnovat plodnými větvemi a odrůda je velice plodná..Psal jsem tu kdysi o záměně Oulinské renglody za Ontario. Bohužel tato má teorie se potvrzuje.. Včera jsem stříhal mladé stromky jednomu známému, měl tam mít jednu Oulinskou a jedno Ontario.. Realita je samozřejmě taková že tam má dvě Ontaria, ten habitus je opravdu těžko zaměnitelný. Bohužel více věříme visačkám a tomu co nám nakukají jakože odborníci, než vlastnímu rozumu a úsudku...

Ing. Fidla

pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 3.4.2017 9:39

Prosím, podělte se - jak chcete uplatnit vlastní rozum a úsudek při nákupu ovocných stromků, aniž byste se spoléhal na visačky a prodejce? Vy snad dokážete z prodávaného stromku poznat odrůdu? surprise

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz