Bojoval jsem s hryzci a souhlasím s tím, že přednost dávají podnožím M9. Já jsem je zlikvidoval dalo by se říci mechanicky a chemicky. Taky jsem rozkopal chodby a zjistil, že vedou blízko povrchu v dosahu motyky. Obvykle ve vzdálenosti 3 - 5 m od zlikvidovaného mladého stromku mají vybudované 3 komory navzájem propojené. V jedné komoře hnízdí, v další konajím potřebu a v té největší mají nakouskované kořeny stromku ve velikosti asi 10 cm. To znamená, že si vytvářejí zásobu na dlouhé období.
Mechanicky, to jest obyčejnou pastí kovovou na krysy, ale s velkým nášlapným plíškem. Odkopne se zemina, tak aby díra vyústila před pastí těsně. Past nemá návnadu, ale hryzec jí nemůže obejít aniž by se jí dotknul. Tímto způsobem jsem chytil asi 15 hryzců a také 2 lasičky, (jednu šlo zachránit) které jsou predátory hryzců. V praxi se často stalo, že past byla zahrnuta hlínou, tak to byla práce krtka. Ten se do pasti nachytí, neboť z nory nevychází.
Chemický boj spočíval v tom, že jsem nasadil do nor zplynující tablety, které myslivci používali na hubení vzteklých lišek. Mám dojem že to byl nějaký bojový plyn (asi PH4)
Poté se už u mne hryzci neobjevily.