Trojica najlepších
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 60.179 (?), 11.9.2013 22:28
Hanitu som vlani na jar vysadil už druhý raz- asi meter od tej predchádzajúcej, ktorá uhynula na netoleranciu voči viróze. Minulý mesiac dozreli prvé plody Hanity a boli rovnak vynikajúce ako u jej predchodkyne. Chcem tým naznačiť, že vek či vyspelosť stromku nie je podmienkou k tomu, aby odroda v plnej miere prejavila svoju chuťovú kvalitu. Naopak, prvé úrody môžu mať plody nadpriemerne väčšie. Poznal som to u jednoho kultivaru broskýň.
Libor, neskúšal si ešte uvariť broskyňové gule? Tak to skús, sú fajn. Rovnako ako marhuľové či hruškové.
V ôsmom mesiaci máme v záhradke nielen broskyne a hrozno, ale stále sa oberá egreš, remontujúce jahody, černice, neskoré kanadské čučky a dokonca aj maliny. Aj z tých sú vynikajúce gule.
|
|
 |
|
 |
 |
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 13.9.2013 15:32
Pánu Liborovi se nějak letos Topking "niepozdává",asi ho sklidil předčasně, jako se to stalo mě s Topfive.Potom se nejenže nepozná nic, ale může to dojít až k tomu, že odrůdu zavrhneme jako neužitečnou.Topking bude patřit mezi kvalitní časně zářijové odrůdy s vyšší hladinou cukru.Je taky o něco menší, než některé obršvestky, a slívy.Já jsem s ním přeočkoval třetí stromek Toptaste, protože toho už bude tak trochu moc, a chci taky něco aromatického.
Pán Palo pátrá po Svaté trojici nejlepších zářijových, tak mu nějaké našepkám.Tady jsou:
Čačanská rodná, Topking,Anna Späth, Vlaška,Bystrická muškátová-jestli opravdu taková existuje, a nevyklube se z ní později normální domácí švestka.Hagantu teprve študuju-aby to nebyla zase nějaká taková podobná Toptastu, sice sladká, ale o krapet meně aroma.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 41.143 (?), 13.9.2013 16:22
Bystrická muškátová existuje je to výborná odroda. Túto odrudu pestoval už starý otec, jej chuť je bezkonkurenčná. V našom okolí je celkom rozšírená. V ukážke je opis tejto odrody z lit. Pochyba, D.: Malá pomológia, Bratislava 1963. Ja by som panovi Paľovi odporučil Presentu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 13.9.2013 20:59
Presentu považuju už za švestku řijnovou, a bude jistě výborná, už proto, že to je švestka čistokrevná.Podlouhlý středněvětší tvar, na obou koncích zůžená.Velmi plodná.Já si myslím, že když nějakou švestku vysadíte do Vašeho vinohradu, který je asi částečným izolátem-v blízkém okolí asi nejsou švestky žádné, tudíš nehrozí větší riziko přenosu z nemocných stromů, tak nemusíte brát ohledy na odolnost, toleranci,rezistenci proti šarce.Hlavní hledisko je kvalitatívní, a v tom případě chuť na prvním místě.Já jsem si tu Bystrickou letos vysadil, i přesto, že jsou v okolí švestky zavirované.Ale mám čas pamatovat, a vykonávat postřiky proti mšicím.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 141.32 (?), 13.9.2013 21:25
Za výborné švestky, které dozrávají u nás v tuto dobu považuji Gabrovskou, mají švestkový tvar, jsou větší, ne však obrovské, třicet plodů váží 1 kg. Manžel má již většinu úrody v sudu. Hanita je u nás též chutná, ale menší plody, aromatická, má však více kyselinky. Včera jsem vařila ze švestek varhule /krajový název pro ovocné knedlíky/, z Gabrovské byly výborné, z Hanity až moc nakyslé. Prezenta nám začíná modrat, takže zatím nelze posoudit. Zklamáním v chuti je Haganta, připomíná mi i tvarem Najbolju, je málo aromatická, až moc šťavnatá, plody velké. Jiřina
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 183.140 (?), 14.9.2013 7:34
Zdravím, musím souhlasit s p. Liborem, že Topking letos dost padá. Nicméně chuť je stále velmi dobrá, cukernatá, dužnina pevná a moc nehnije. Rovněž Gabrovská letos potvrdila svoje kvality, rozhodně dobrá pološvetka. Domácí je stálice, a musím změnit názor na Hanitu, jež je sice měkčí, ale letos vyzrála a jako ranější švestka je skutečně zajímavá, až na ty dírkovitosti listů. Tophit půjde ven, zase hnije rychleji než zraje, Amers je průměrný, ale konzistence dobrá a je atraktivní, tak mu dám ještě šanci. david
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|