Trativod ke kořenům stromků

host - 220.242 (?)
30.4.2018 15:15

Nevím jak z čov ale ze septiku takto táta odrovnal slušně velký strom třešně a to byl trativod cca 1,5 m od stromu Já bych se stromum vyhnul

Ale je to jen můj názor

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
pavelmicek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (55) - 25.73 (?), 30.4.2018 14:31, zobrazeno: 3606x

Dobrý den,

na svahovité zahradě 7° mám loni vysázeny meruňky (Bergeron) a švestky (Katinka, Toptaste, Lipnická, Durancie) na podnožích Myrobalán a Zelená ryngle. V tomto svahu potřebuji realizovat trativod z malé domácí ČOV a ze střechy 250m2. Půda jílovitá. Jak vhodné je umístit tradivod v blízkosti kořenů těchto ovocných stromků? Respektive jak blízko mi doporučíte trativod vést? Máme obavy z přemokření půdy.

Mockrát vám děkuji za názory a lépe zkušenosti.

Pavel 

Náhled na svahovitou zahradu s vyznačeným trativodem
Výkres trativodu mezi stromky
Výkres trativodu mezi stromky

host - 220.242 (?), 30.4.2018 15:15

Nevím jak z čov ale ze septiku takto táta odrovnal slušně velký strom třešně a to byl trativod cca 1,5 m od stromu Já bych se stromum vyhnul

Ale je to jen můj názor

pavelmicek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (55) - 25.73 (?), 2.5.2018 8:48

Díky za názor. Je otázka zda strom odrovnal vysoký podíl dusíku, který ze septiku půjde nebo to byla ta vlhkost.  U ČOV je teoreticky předpoklad 95% vyčištění a ten malý podíl organických látek je vhodný k zálivce.

Druhý rozdíl by mohl být v tom, zda pouštím vodu již k vzrostlému stromu, který se přizpůsobil původním (suchým) podmínkám nebo k zasazenému stromku, který by mohl mít tu schopnost eliminovat nebo naopak podněcovat růst kořenů směrem k trativodu.

host - 224.180 (?), 2.5.2018 9:38

U ČOV je potřeba dodržovat řadu zásad, aby skutečně fungovala tak, jak marketing hlásá. Aby po vyčištění vytékala voda, v níž mohou žít i ryby. Také mám ČOV a vidím, že pokud se do ČOV sype a lije pouze to, co má, tak se provoz hodně prodraží. Ale zase ten eko pocit, je boží... :-) Myslím, že každý den zásobovat pár stromů 500l a více je fakt síla a to především na podzim. Možná vrby a topoly by to zvládly, ale meruňky...? Těžko. Pokud je to jílová půda, tak 500l denně se jen tak lehce nezasáknete. Bych udělal raději živý plot z habrů, ptačího zobu atp. a tam bych vodu lifroval. Těmto keřům prospějete a získíte spoustu štěpky a následně kompostu, kterým obohatíte váš jíl.

Petr.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025