Toptaste
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?) 24.9.2014 11:25
To, co popisuje Petr, je, dle mého, dojem z chuti Toptaste, která se utrhne ne zcela zralá. Tedy když už přibývá v chuti cukrů, ale dužina je ještě tuhá a nechybí jí říz a kyselinky. Tato fáze ovšem asi netrvá dlouho. Měl jsem loni touto dobou možnost navštívit kamaráda s řádně zaplozeným, již velkým stromem Toptaste. Chutnal jsem víceméně jen plody spadlé, ale v dobrém stavu. Chuť byla sladká, ale po té zajímavé kyselince, co byla v utržených plodech, které mi dal Petr ochutnat, ani vidu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.7 (?), 24.9.2014 10:51
Pán Alois keby ste mal porovnať TOPTASTE s TOPFIVE u ktorej z týchto dvoch odrod ste cítil viac aromatických látok? Ktorá vám viac chutí? Ďakujem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 10.2.2015 23:54
Podle mě je prozatím nejlepší novodobou švestkou TOPTASTE (Valor x Domácí švestka). Scházela jí prozatím aromatičtější, nebo chcete-li švestkovitější chuť, ale ta se konečně minulý rok dostavila. Odlučitelnost pecky od dužniny není zcela optimální, ovšem velikost plodů a hlavně jejich pevnost a trvanlivost je obdivuhodná. Podobnou novodobou odrůdu nenajdete. Obrovská výhoda jspočívá také v tom, že je dlouhodobě imunní vůči napadení moniliovou hnilobou, která minulý rok zlikvidovala velké množství plodů u jiných odrůd. Problém nastane tehdy, jestliže po dlohotrvajícím suchu, přijde vydatný několikahodinový déšť. Pak plody explodují tak, jako u jiných odrůd. Sladkost je vysoká hlavně ke konci zrání, takže určitě bude vhodná i na pálení. Jen doufám, že se její kvality potvrdí i v dalších letech, protože jak říkám v některých vlastnostech nemá konkurenci a myslím, že dlouho nebude mít.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 125.240 (?), 11.2.2015 18:44
Přesně tak, mohu jen potvrdit. Odolnost vůči hnilobě je největší přednost této odrůdy.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 196.17 (?), 8.8.2015 22:20
Ano, i tento rok je úroda Toptastů vysoká, a kdo říkal, že na myrobalánu tolik neplodí, tak opak je pravdou. Jak se teď v tomhle "palermu" hluboce kořenící myrobalán hodí, panečku. Protože místo 24°C - 28°C tady máme 34°C - 38°C, takže kapku zbytečná přeháňka. Také se občas vyskytnou předčasně zralé plody. Jeden jsem chutnal a byl excelentní. TOPTASTE = zlatý hřeb švestkové sezóny. Pokud ho ovšem včas utrhnete. Ne, že by zmoučnatěl, ale příliš zesládne. I tak je perioda včasného utržení poměrně dlouhá a hlavně plody naprosto ignorují dotěrnou moniliovou hnilobu. V tomto ohledu Toptaste nemá konkurenci. Přijedete z dovolené a Toptaste je pořád pevný a s minimálním poškozením. Problém by nastal, kdyby teď tři dny pršelo, pak by holt "explodoval".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|