Temano

host - 213.137 (?)
5.7.2023 10:58

Jak poznáte ten nový opravdu zdravý materiál? Posledních 5 koupených stromků (Spomyšl) mělo hned po vyrašení listů šarku. Oni už to neřeší, protože šarka je všude, maximálně zlikvidují ty s flekatými listy kvůli kontroly, ale to je jen na oko. Spíš hrozí že si promrháte další 3 roky s novým stromkem abyste zjistil že buďto už šarku zase měl nebo stejně přeskočí od souseda přes polot nebo z náletů myrobalánů kolem, přenos je přes škůdce okusem - brouci, mšice, roztoči, přes zbytky kořenů by nemělo k přenosu dojít. MH

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 213.137 (?), 5.7.2023 10:58

Jak poznáte ten nový opravdu zdravý materiál? Posledních 5 koupených stromků (Spomyšl) mělo hned po vyrašení listů šarku. Oni už to neřeší, protože šarka je všude, maximálně zlikvidují ty s flekatými listy kvůli kontroly, ale to je jen na oko. Spíš hrozí že si promrháte další 3 roky s novým stromkem abyste zjistil že buďto už šarku zase měl nebo stejně přeskočí od souseda přes polot nebo z náletů myrobalánů kolem, přenos je přes škůdce okusem - brouci, mšice, roztoči, přes zbytky kořenů by nemělo k přenosu dojít. MH

host - 81.144 (?), 5.7.2023 11:12
Dřív bylo možno hodně informací najít v Němčině o různých nových odrůdách, dnes jako by to už ani nebylo, všechno jen informace z e-schopů. Porosty pro množení podnoží a roubů by měly být kontrolovány a testovány a pěstovány v izolátech. Jak to ve skutečnosti je a do jaké míry se to hlídá já nevím, nevidím do toho. Biegler

host - 179.2 (?), 5.7.2023 11:32

Zdravotní stav se většinou pozná až ve vegetačním období.A pokud si nepořídite testy ELISA, nemáte jak fakticky stromek otestovat, a následně argumentovat.

Podle nařízení, nebo zákona má majitel stromku povinnost stromek nakažený PPV nejen zničit, ale rovněž povinnost stromek reklamovat u prodejce.Nevím, zda je důkazní břemeno na straně uplatnovatele reklamace, nebo na straně prodejce.Doposud jsem se v obdobné situaci nenacházel.Kdysi dávno jsem reklamoval pouze záměnu odrudy, nebo záměnu podnože.Myslím si ale, že prodejci budou postupovat v případech reklamací podezření na virozní materiál celkem ochotně i bez doložených důkazních testů

Nikomu nic nevnucuju.Já na své zahradě většinou nakažené stromky likviduju.Mám asi něco okolo 35 odrůd stromků švestek, a většinou jsou bez viditelných projevů PPV.Dnes to dělám tak, že si od každé perpektívní odrůdy pořizuju dva až tři exempláře, aby v případě možné nákazy, a odstranění jedince nebylo nutno čekat několik let, než nový stromek zarodí.

host - 237.149 (?), 5.7.2023 11:55

Stromek nakažený PPV likvidovat nemusíte. Tady žádná povinnost není. Ale likvidace je nanejvýš vhodná. 

host - 81.144 (?), 5.7.2023 12:01
Legislativu v tomto jsem nečetl, jestli je to jako o spále na hruškách. Ale to aby si nejen majitelé lesních a travních porostů vzali obrázkový herbář a postřikovač s herbicidem a vydali se likvodovat hostitele šárky v podobě bylin ze kterých hmyz a mšice ji dále také šíří... Biegler

host - 81.144 (?), 5.7.2023 11:06
Každý ovocný druh zanechává v půdě toxiny (půdní únava), z toho důvodu se nemají sázet peckoviny po peckovinách a jadroviny po jádrovinách, případně se musí nějaký ten rok počkat (orba, zelené hnojení, hnůj), ale o přenosu šárky půdou to zde čtu poprvé. Drtivá většina stromů, které jsem vytrhal z důvodu odumření kořenů přemokřením nikdy neměla na listech, plodech a nebo peckách žádné příznaky šárky. At vykácí kolem silnic a polních cest a remízcích všechny ty napadené stromy šárkou a potom to mohou začít dělat i zahráhrádkáři. Pokud nemáte sad v prostorovém izolátu, nemá cenu stromy napadené šárkou likvidovat, pokud dobře plodí. Biegler
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa19:12
Kolikovaci pripravek18:23
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz