Stříhání rok starých švestek
|
|
|
|
host - 130.35 (?) 4.4.2017 12:54
Děkuji,
zářezy jsou mi zhruba jasné, vyzkouším a dám časem vědět, jak se podařilo.
Ohledně zakrácení stávajících 2 kosterních větší se rozepíšu.
Můj dotaz nyní směřuji obecně, ne k 1 konkrétnímu stromku.
Pokud koupím stromek s terminálem a 2 kosterními větvemi cca 30-40 cm dlouhými a zasadím ho na jaře, jak postupovat, abych vytvořil korunku se 4 kosterními větvemi??
Kdybych měl 4 kosterní vetvě, zakratím je o 2/3 a terminál, aby je převyšoval o cca 10-15cm.
Ale když mám jen 2 kosterní větve, mám tyto seříznout také cca o 2/3 nebo hned za prvním vnějším pupenem a následně na kmínku udělat zářezy nad pupeny ze kterých bych chtěl mít 3. a 4. kosterní větev.
Snad je můj dotaz nyní již jasnější. Děkuji. Sadař
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 130.35 (?), 4.4.2017 8:43
Dobrý den,
připojuji zde svůj dotaz, abych nemusel zakládat nové vlákno.
Mám dotaz na zřejmě základní věc, nicméně jsem se odpovědi zatím nikde nedočetl.
Dotaz zní, mám na švestce terminál a 2 kosterní větve délky cca 30 - 40 cm.
Jak docílím nárůstu 3 a 4 kosterní větve.
Vyraší tyto sami nebo mám mezitím zakrátit již 2 stávající kosterní větve na první pupen ven, abych pak docílil jejich společné délky (úrovně ve stejné výšce).
Děkuji všem za odpovědi. Sadař
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 130.35 (?), 4.4.2017 9:11
Takže tím, že zkrátím stávající 2 kosterní větve, sám o sobě rašení nových oček v letorosty nepodpořím?
Jak asi hluboké zářezy používáte a jak vysoko nad pupenem?
Stromek je sazený loni na jaře.
Děkuji za odpovědi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 130.35 (?), 4.4.2017 12:54
Děkuji,
zářezy jsou mi zhruba jasné, vyzkouším a dám časem vědět, jak se podařilo.
Ohledně zakrácení stávajících 2 kosterních větší se rozepíšu.
Můj dotaz nyní směřuji obecně, ne k 1 konkrétnímu stromku.
Pokud koupím stromek s terminálem a 2 kosterními větvemi cca 30-40 cm dlouhými a zasadím ho na jaře, jak postupovat, abych vytvořil korunku se 4 kosterními větvemi??
Kdybych měl 4 kosterní vetvě, zakratím je o 2/3 a terminál, aby je převyšoval o cca 10-15cm.
Ale když mám jen 2 kosterní větve, mám tyto seříznout také cca o 2/3 nebo hned za prvním vnějším pupenem a následně na kmínku udělat zářezy nad pupeny ze kterých bych chtěl mít 3. a 4. kosterní větev.
Snad je můj dotaz nyní již jasnější. Děkuji. Sadař
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.2 (?), 4.4.2017 13:27
Kdyby mi npř. přišel poštou stromek, jehož tvar, skladba kosterních větví mi nevyhovuje, převychoval bych ho podle svých přectav.Například stromek jen s dvěma nevyhovujicími, nebo nevhodně situovanými kosterními, jednoletými výhony.Tvar, výšku korunky bych volil s přihlédnutím na typ, potenciál podnože.Nevyhovující kosterní větvičky bych silně zakrátil na vhodný pupen.Můžou být i velmi krátké.Délku volit podle kondice stromku.Ano nebál bych se silnějšího zakrácení z důvodů faktu potlačení stejného průřezu kosterního terminálu, a větví nižších řádů, které by měly mít nižší plošný průřez, a obvod. Pokud stromek dobře zakoření, přinutí vegetační, adventní pupeny k tvorbě nových letorostů, z nichž budou některé vhodné k vybudování požadovaného tvaru.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 130.35 (?), 4.4.2017 14:01
Měl bych ještě související dotaz,
proč je třeba kosterní větve během tvarování korunky zakracovat ve stejné výšce?
Stává se mi, že pokud při koupi stromku nemám již zapěstované 4 kosterní větve, ty chybějící větve rašící teprve z pupenů nedosahují přírůstků na již zapěstovaných kosterních větvích a tedy přírůstky na zapěstovaných kosterních větvích bych mohl neustále zkracovat cca o 2/3, zatímco kosterní větve z pupenů jen o pár centimetrů, abych všechny kosterní větve držel ve stejné výšce.
Zároveň si myslím, že kosterní větve rašící z pupenů s nedostatečnými přírůstky je třeba zakracovat razantněji, abych podpořil jejich růst...?
Ještě jednou moc děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.2 (?), 4.4.2017 15:07
Zakrácení kosterních větví ve stené rovině se praktikuje při jarním řezu, u stromků s terminálem, které byly vysazeny na podzim.U stromků vysazených na jaře neřežeme do roviny, ale provádíme řez na 2-4 pupeny.
Řez v pomyslné rovině není nutno striktně dodržet, npř. při jiném zvoleném tvaru-vřeteno.Ani u jiných tvarů v dalších létech po výsadbě, při výchovném řezu neřežeme na "pomyslnou rovinu".Je třeba dbát na podřízený stav větví nižších řádů(kosterních, polokosterních a nižších) vůči terminálu.U stromků s terminálem rovněž v dalších létech přihlížíme na tvarování koruny stromů do tvaru trojůhelníka, nebo jehlanu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 130.35 (?), 5.4.2017 7:14
Děkuji moc za cenné a hlavně ucelené rady.
Až sklidím úrodu, můžeme společně vychutnat výdobytky v tekutém stavu ;-)
Sadař
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|