špendlíky
|
|
|
|
host - 168.81 (?) 15.8.2017 16:39
Na obrázcích od pana Milana Fialy a pana Mikeše 13 je pěkné ovoce žlutoplodých slivoní. Jsem rád za tyto obrázky. Je to pro mě osvěta. Ale určitě to není ovoce, kterému se před cca 50 lety na JZ Moravě (JZ okresu Třebíč a J okresu Jihlava) říkalo špendlík a které rostlo „všude“. Později jsem „zjistil“, že byly i špendlíky červené (viděl jsem) i zelené (neviděl).
Jenom ve svém současném okolí (nejbližší vesnice), znám tři různé, nepříbuzné (různé zdroje, různé stáří), žlutoplodé slivoně (švestky). Například: starý strom žlutoplodé švestky u kostela zde 48.8897664N, 15.7345917E. A dále ještě příklad: prodejce, prodejstromku.cz, uvádí hmotnost jejich špendlíku žlutého až 100 g! Z toho usuzuji, že různých žlutoplodých slivoní, pro které se dnes používá společný název „Špendlík žlutý“, je v rámci ČR celá řada.
Můj příspěvek se netýká myrobalánu. JG
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.81 (?), 15.8.2017 16:39
Na obrázcích od pana Milana Fialy a pana Mikeše 13 je pěkné ovoce žlutoplodých slivoní. Jsem rád za tyto obrázky. Je to pro mě osvěta. Ale určitě to není ovoce, kterému se před cca 50 lety na JZ Moravě (JZ okresu Třebíč a J okresu Jihlava) říkalo špendlík a které rostlo „všude“. Později jsem „zjistil“, že byly i špendlíky červené (viděl jsem) i zelené (neviděl).
Jenom ve svém současném okolí (nejbližší vesnice), znám tři různé, nepříbuzné (různé zdroje, různé stáří), žlutoplodé slivoně (švestky). Například: starý strom žlutoplodé švestky u kostela zde 48.8897664N, 15.7345917E. A dále ještě příklad: prodejce, prodejstromku.cz, uvádí hmotnost jejich špendlíku žlutého až 100 g! Z toho usuzuji, že různých žlutoplodých slivoní, pro které se dnes používá společný název „Špendlík žlutý“, je v rámci ČR celá řada.
Můj příspěvek se netýká myrobalánu. JG
|
|
|
|
|
|
|
host - 232.119 (?), 15.8.2017 17:57
Dobrý den. Špendlíky, které si pamatuji z doby před padesáti lety, byly žluté plody, lehce ojíněné a maličko modře přemyté. Měly tvar jako švestka a velmi úzkou tenkou pecku, proto se jim říkalo špendlíky. Rostly skoro v každém humně a slivovice z nich byla považována. Možná ale také, že byla vlastně první "letošní". To si pamatuji zcela zřetelně. A bylo jí víc, než meruňkovice. Té jsme moc nemívali. Tedy měřeno jihomoravským měřítkem. Deset, dvacet litrů nebylo žádné množství.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.81 (?), 26.8.2017 22:45
Připojuji obrázky ovoce staré žlutoplodé švestky, o které jsem psal výše. Nyní už silně padají. Mají velikost běžné švestky. Letos jsou docela sladké, chutné. JG
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.81 (?), 26.8.2017 22:47
|
|
|
|