Slivoně 2017
|
|
|
|
host - 246.252 (?) 26.8.2017 17:27
Pro sadař82:
Ten příspěvek, pokud nemyslíte nějaký jiný, ale nevzpomínám si, je tady. A naskenoval jsem ho jen pro zajímavost z whisky.nethar, z fora znalců a milovníků whisek. Tam se věnují především whisky, ostatním alkoholům jen velmi okrajově.
A nemá žádnou extra vypovídací hodnotu. Byla to jen má souhlasná reakce na M.V. když psal, že nechápe jak můžou být destiláty z Lepotic někdy vysoce hodnoceny. Oproti jiným k destiláterským účelům mnohem vhodnějším odrůdám.
*
Vlastní minikošt nemám, zkvašuji vše dohromady. Sad mám převážně z Lepotic apod. co v té době bylo ve školkách a zbytek tvoří podivné neznámé odrůdy kdysi sesbírané a namnožené z okolí, ryngle a pár Nancynských mirabelek. Až na poslední je vše velmi podřádný materiál, (s kterým aby se dosáhlo aspoň přijatelného výsledku je dost práce).
Mirabelky když se dostatečně urodí zkvašuji zvlášť. Ale nenazývám to slivovici.
A za znalce slivovic se rozhodně nepovažuji - nesbírám vzorky, nenavštěvuji košty atd. Jsem spíš likérník...
Rafael.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.32 (?), 21.8.2017 11:03
Při vší úctě se nejedná o špendlík jak popisujete na fotce třetí z leva nahoře, ale o nějaký typ mirabelky.
mj. Pravé špendlíky jsou již 14 dnů dávno v sudu.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 20.8.2017 21:35
píšete, že slivoň Procházkova nemá největší plody, co si pod tím můžu představit?
Asi jako Wangheimova (možná nepatrně větší), kterou připomíná i tvarem a nazelenalou dužinou. Na rozdíl od ní voní podobně jako Katinka. Zatímco Wangheimova u nás teprve začíná zrát, Procházkova už končí.
|
|
|
|
|
|
|
host - 123.101 (?), 21.8.2017 15:34
Pět včelstev je u sousedů cca 200 m. Dalších 10 včelstev cca 500m, Stanlej pomalu odchází na monilii a tak uvažuji o vhodné náhradě jako opylovči.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TomNR - Stříbrný Zahrádkář (356) - 129.168 (?), 25.8.2017 15:06
ahojte zahradkari,
rad si precitam prispevky a aj pozriem fotky. Pomahate tym vela ludom.
Dakujem,
Tomas
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.206 (?), 25.8.2017 17:23
Kompletný prehľad postrekov ktoré som aplikoval v r.2017 (neuvádzam vinič a kríky, len stromy). Cez mobil to neviem riadkovať, takže to bude za sebou v schéme: Dátum - postrek - druh stromu. 5.3.17-Kuprikol-všetky stromy. 20.3.17- Syllit-broskyne, slivky, višne. 21.3.17-predjarný postrek-jablone, hrušky. 27.3.17-Signum-marhule, broskyne, višne. 3.4.17-Prolectus-marhule, broskyne, slivky, višne. 4.4.17-Zato+Spintor-jablone, hrušky. 1.5.17-Signum+Calypso-slivky, višne. 7.5.17-Talent+Decis-jablone, hrušky. 3.6.17-Chorus+Karate-jablone, hrušky. 30.6.17-Mospilan+Signum-niektoré broskyne, slivky. 2.7.17-Zato+Spintor-jablone, hrušky. 16.7.17-Topas+Calypso- jablone, hrušky. Odvtedy žiadny postrek. Ešte dodám, že občas (nie vždy) som do postreku pridal Harmavit a Humix Bio, pri posledných 2 postrekoch jadrovín aj Florasin Calcium+s bórom. Pri postrekoch jabloní a hrušiek som nie vždy striekal fungicídom všetky - rezistenty som niekedy vynechal. Z uvedeného jasne vyplýva, že špeciálny postrek slivkovín proti monilióze plodov nerobím. Posledný postrek slivkovín bol 30.6.17 (Mospilan proti obaľovačom a Signum proti klasterosporióze). Tento prehľad nikomu nedlžím, ale nemám čo tajiť. Samozrejme, môže sa nájsť trollko ktorý to spochybní, ale to už ide mimo mňa. Na záver podstatná veta: tento rok je výnimočne priaznivý, hubových chorôb je málo, boli roky (aj minulý) kedy som postrekoval viac a chrastavitosť aj tak bola, aj monilióza. A tiež - ako píše Pavel, každá záhrada je biotopom samým o sebe, mikroklíma hrá veľmi významnú úlohu... A úplne na záver: u nás sú klimatické pomery veľmi priaznivé (okrem deficitu zrážok), ale ani tu nepadajú pečené holuby z neba do huby. Aj tu si treba veci odmakať. Susedia ma vidia v záhrade často, postreky tvoria z toho len malý zlomok. Vďakabohu za každú minútu, ktorú môžem v záhrade stráviť. Nie každému je to dopriate. A vôbec nejde o tie ocenenia či diplomy, je to o niečom úplne inom. Kto chce, ten pochopí. Trollko nepochopí. IH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 246.252 (?), 26.8.2017 17:27
Pro sadař82:
Ten příspěvek, pokud nemyslíte nějaký jiný, ale nevzpomínám si, je tady. A naskenoval jsem ho jen pro zajímavost z whisky.nethar, z fora znalců a milovníků whisek. Tam se věnují především whisky, ostatním alkoholům jen velmi okrajově.
A nemá žádnou extra vypovídací hodnotu. Byla to jen má souhlasná reakce na M.V. když psal, že nechápe jak můžou být destiláty z Lepotic někdy vysoce hodnoceny. Oproti jiným k destiláterským účelům mnohem vhodnějším odrůdám.
*
Vlastní minikošt nemám, zkvašuji vše dohromady. Sad mám převážně z Lepotic apod. co v té době bylo ve školkách a zbytek tvoří podivné neznámé odrůdy kdysi sesbírané a namnožené z okolí, ryngle a pár Nancynských mirabelek. Až na poslední je vše velmi podřádný materiál, (s kterým aby se dosáhlo aspoň přijatelného výsledku je dost práce).
Mirabelky když se dostatečně urodí zkvašuji zvlášť. Ale nenazývám to slivovici.
A za znalce slivovic se rozhodně nepovažuji - nesbírám vzorky, nenavštěvuji košty atd. Jsem spíš likérník...
Rafael.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|