Sázení



host - 0.70 (?)
25.9.2010 22:30

Dobrý den, děkuji za radu a jetě bych se chtěl vrátit k dané odrudě Čacčanská najbolja, jedná se stromy které rostou do výšky? Nebo by záleželo jak si je budu pěstovat. Aby to v budoucnu nemělo vliv na množství úrody.

Přes léto svítí na dané místo od rána do večera sluníčko.

Takže pokud bych je sázel na podzim tak by potřebovyly pravděpodobně hodně vody? Mohl by jste dopopručit nějakou literaturu.

Děkuji

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 0.70 (?), 17.9.2010 21:01, zobrazeno: 32862x

Dobrý den, chci se zeptat kdy je nejlepší vysázet švestky a jak provést výsadbu? Jak hluboko do zemi a jak daleko od sebe? A také bych se potřeboval poradit jaký druh je nejlepší? Chtěl bych malé stromy, velké a sladké plody.Děkuji

   
host - 24.183 (?), 24.9.2010 15:35

Sázet stejně hluboko, jak rostla ve školce.  Vzdálenost od sebe tak akorát, možná o trochu víc.

Víc vám podle vámi poskytnutých informací asi nikdo neporadí .

      
host - 0.70 (?), 25.9.2010 17:37

Dobrý den, a jaké informace ještě poptřebujete? Jsem úplný začátečník tak potřebuji poradit.

   
host - 22.239 (?), 25.9.2010 18:20

Termín výsadby:

Nejvhodnější pro výsadbu švestek je samozřejmě podzim. Když vezmu, že v zahradnictví mají ovocné stromy k dispozici kolem poloviny října, tak asi od tohoto data až do zámrazu. Jarní výsadba je rovněž možná, ale stromky vysazené na podzim již stačí alespoň částečně zakořenit a tak mohou začít od prvních teplých dnů po zimě začít růst a maximálně využijí zimní vláhu. Jarní výsadbou se omezujeme jen pokud jsme sázení nestihli na podzim a nebo na choulostivé druhy, např. broskvoně.

Jak sázet:

Jakmile vyberete vhodné místo, je potřeba vykopat jámu asi o třetinu větší než je kořenový systém stromku. Ten před samotnou výsadbou mírně pokrátíme - především silnější kořeny (podpoříte tím růst nových kořínků). Samozřejmě se zakrátí i kořeny poškozené dobýváním stromku ze školky. Místo kde je naštěpovaná odrůda (je většinou dobře patrné) by mělo zůstat cca 10 cm nad terénem, nesmíte ho "utopit" jinak odrůda může zakořenit a ztratí se tak výhody, kvůli nimž se daná odrůda na podnož štěpuje (např. brzký nástup plodnost, větší úroda...)

Máte-li na pozemku horší půdu, můžete ji buď kompletně vyměnit, v případě nekvalitní jílovité, kamenité apod., a nebo jen vylepšit dobrým kompostem. Stačí lopata kompostu na tři lopaty původní zeminy. Nikdy nedávat ke kořenům čerstvý hnůj, mohl by je popálit.

Pak stromek samozřejmě zalít a zeminu okolo nově sazeného stromku přišlápnout. Pokud mám být puntičkář, tak ještě než stromek zasadíte, měl byste zarazit do dna jámy kůl, ke kterému po vlastní výsadbě stromek po dobu 3 - 5 let přivážete. Nemáte-li kvalitní oplocení, zvážil bych ochranu proti okusu zvěří v zimních měsících, stačí králíkářské pletivo, takový zajíc je pěkná potvora.

Výběr vhodné odrůdy

Další dotaz zněl, jak daleko od sebe stromky sázet. Pod 5 metrů bych určitě nešel u standartních běžně dostupných odrůd. Mám doma odrůdu Domácí a letos druhý rok po výsadbě vyhnala více jak metrové výhony. Švestky jsou poměrně dost bujné stromy a je třeba na to brát ohled, i když je pravda, že vhodným řezem lze jejich velikost docela dobře omezit, bez výrazného snížení úrody. Konkrétně z odrůd mám dobré zkušenosti třeba s Čačanská najbolja, ale výběr je samozřejmě větší, také záleží dost na lokalitě, je dobré se poohlédnout po okolí, jaké konkrétní odrůdy tam dobře prospívají. Nebývá vždy pravidlem, že odrůda jež má sladké plody v jedné lokalitě, musí mít tutéž kvalitu v jiné oblasti. Větší plody určitě bývají mezi "pološvestkami". Na trhu lze rovněž dnes najít i sloupovité odrůdy, u těch vám ale moc neporadím, protože s nimi nemám zkušenost, zcela jistě uspoří místo, ale jaká je kvalita plodů, to vám neřeknu.

      
host - 0.70 (?), 25.9.2010 22:30

Dobrý den, děkuji za radu a jetě bych se chtěl vrátit k dané odrudě Čacčanská najbolja, jedná se stromy které rostou do výšky? Nebo by záleželo jak si je budu pěstovat. Aby to v budoucnu nemělo vliv na množství úrody.

Přes léto svítí na dané místo od rána do večera sluníčko.

Takže pokud bych je sázel na podzim tak by potřebovyly pravděpodobně hodně vody? Mohl by jste dopopručit nějakou literaturu.

Děkuji

         
host - 0.70 (?), 25.9.2010 22:40

Ještě další dotaz jednalo by se o odrůdu převážně na pálení, a chtěl bych mit kvalitní slivovici?  Místo jižní morava okolí Kyjova.

            
host - 22.239 (?), 26.9.2010 0:35

Zpravidla švestky mají tendenci se vytahovat do výšky, ale lze jak jsem říkal, bez výraznější ztráty úrody aplikovat řez. Zejména výchovný je hodně důležitý kvůli stavbě koruny. Švestka má poměrně křehké dřevo a výhony mají tendenci růst pod ostrým úhlem, což je špatně. A navíc když se podíváte někde na mladý neřezaný stromek zjistíte, že téměř po celé délce je větev zhruba stejně silná což je také špatně, takže na toto je potřeba dbát. Po výchovném řezu samozřejmě přichází na řadu řez udržovací, obrost u švestek rád prosychá a jakmile k tomu dojde, neochotně ho obnovuje, takže udržovat korunu světlou.. I tak ale počítejte s výškou zhruba kolem třech, čtyřech metrů a podobné šířky.

Nemá totiž smysl provádět příliš radikální řez a za každou cenu udržovat výšku řekněme dva metry, protože pak by strom rostl více do dřeva. Měl jsem odrůdu Stanley než se k nám dostal zajíc a kompletně jí zlikvidoval, byla stará asi 6 let. Bez problémů se dala udržet a ke sklizni jsem používal malé schůdky od bazénu, abych se dostal na nejvyšší větve. Zkuste také kombinovat klasický řez s tzv. "tvarovacím" řezem, kdy kolmo rostoucí výhon, který by jinak byl odstraněn ohnete pomocí rozpěrky nebo nějakého závaží do požadované polohy. Výhony ve sklonu 45° - rovina nejvíce nasazují na květ - to samozřejmě za předpokladu, že na takový výhon je v koruně místo. Jinak abych se dostal k dalšímu dotazu - přes slivovici sice nejsem odborník, ale děda jednoho mého známého vždycky na zahradě posbírá švestky z několika stromů různých odrůd a nechá si je vypálit a vždycky si pochvaluje jak je ta slivovice dobrá... Má pět stromů a o dvou vím, že má právě najbolju, ale předpokládám, že kvalitní pálenka by byla i z jiných odrůd, jsem přesvědčený, že na kvalitu nemají až tak zásadní vliv. Samozřejmě slivovice z pravé švestky je zase trošičku jiná, ale riskujte její nákup, když jsou tyto stromy likvidovány šarkou. U pološvestek i kdyby došlo k nákaze tak na kvalitě úrody se to nepodepíše. Co se týče řezu stromů, mohu vám zaslat podrobnější popis emailem, pokud budete mít zájem. Jinak literatury je víc, ale nejsem si jistý kterou vám přesně doporučit protože ne každá je psaná stylem, aby popisu porozuměl i laik, přestože se tak zdánlivě literatura tváří.

               
host - 0.70 (?), 26.9.2010 12:15

Dobrý den,

Děkuji za rady a jestli bych Vás mohl poprosit o zaslání řezu stromů a jak správně vybrat stomek. mokry.marek@seznam.cz

            
host - 24.183 (?), 26.9.2010 14:08

Kyjov, na pálení, osluněný pozemek... to jsou ty chybějící informace. Čačanské mají obecně méně cukru. Asi bych raději uvažoval o duranciích, vhodné jsou i Tipala, Hanita, Toptaste či Topfirst. Nevím zda chcete mít slivovici jednodruhovou (vyšší riziko případné neúrody) nebo směs z více odrůd (něco se urodí vždy).

               
host - 180.241 (?), 27.9.2010 16:42

My zase slivoně, švestky doma neřežeme prakticky vůbec. Odjakživa se nechávají růst do přirozené výšky a přirozeným způsobem. Řežou se jen větve poškozené, nalomené, zlomené a potom později na starších stromech usychající větve a větve rostoucí dovnitř koruny. Jediný výchovný řez je takový, kdy se zhruba během druhého - pátého roku brání vytváření kotlovité koruny, která v dospělostí způsobuje snadné rozlomení stromu v zimě sněhem nebo na podzim příliš velkou úrodou. Neboli brání se takovému růstu, kdy se koruna dole rozděluje v pozdějším věku stromu na dvě nebo dokonce víc zhruba stejných silných větví, vždycky se musí vybrat jedna větev jako terminál a zbývající zmenšit řezem. U domácí švestky je to tak jedna z deseti, kde to je třeba.

Jinak slivoně bývají citlivé na řez v nevhodnou dobu mnohem víc než jabloně nebo hrušně, řezné rány se špatně zavalují kalusem a strom může trpět klejotokem.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika