Šarka švestek
|
|
|
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?) 30.1.2012 18:59
Co se týče regresní křivky, ta je u šarky obvyklá i u citlivých odrůd. V jednom roce může být tlak choroby větší, v jiném menší.
Obecne lze říci, že všechny stromky z dobrých školek, i ty citlivé, se vysazují jako zdravé, později se obvykle objeví pár kroužklů na listech, pak na plodech. Někdy strom (zejména dobře živený) dlouhá léta s chorobou žije, v některých letech přinese i pěkné úrody zdravých plodů. Jindy stromy chřadnou, předčasně jim opadávají listy i nezralé plody, ty co dozrají jsou nechutné.
Tolerantní odrůdy mívají někdy výsev choroby na listech a plody zdravé. Mám taky tolerantní odrůdy, u nichž jsem šarku neviděl ani na těch listech (možná zatím). Např. zmíněná lepotica, Katinka, Tophit aj. Ona asi ta míra tolerance bude u jednotlivých odrůd různá. Taky je možné, že jako tolerantní jsou někdy (možná z markletingových důvodů) označovány odrůdy, které úplně tolerantní nejsou.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 2.2.2012 14:06
Šarka je přenosná viróza.Stačí puklice, mšice, ptačí trus a kde ty Novohradské hory jsou...
|
|
 |
|
 |
 |
|
Michal. - Zlatý Zahrádkář (711) - 8.42 (?), 2.2.2012 17:23
Já tedy vím pouze o přenosu mšicemi (kromě šíření rouby a odkopky). Kolem nás v okruhu cca 100m žádná slivoň neroste, tak uvidíme, jestli vydrží zdravá.
Lepší si přenést zdravý odkopek do rizikové oblasti a doufat, že vydrží, než zavléci napadený odkopek do nezamořené oblasti. Za pokus o zachování staré dobré švestky domácí to stojí.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 2.2.2012 19:27
Přeji Vám, Michale, hlavně štěstí.Na jižní Moravě máme snahu v oblastech, zamořených virózou šarky, spíš zjistit, co na šarku platí.Vykopávat to, co má stále snahu růst a plodit, se nám příčí.Hnojte a zavlažujte hnojivými spodními zálivkami i to, co se Vám zdá nepostižitelné.Zaručuji, že neprohloubíte. AB
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|