Rozdíl mezi Ringlí a Blumou
|
|
|
|
host - 160.74 (?) 9.6.2015 19:36
Protože už mám Althanovu, Nanciskou, Špendlík, ale také Čačanku, Durancii, Bryskou, Domácí, Stanley a hodlám ještě pořídit nejakou ranou (Topfirst nebo Herman), chtěl jsem něco odlišného. Vnoučata jsou malá a jezdí velmi často a to i během roku, nejen o prázdninách. Ještě bych dodal, že zahrada je 450 m.n.m., ale na střední Moravě, kde bez problémů pěstuju i meruňky, broskve, asiminu aj. Dík za každý názor.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 160.74 (?), 9.6.2015 19:36
Protože už mám Althanovu, Nanciskou, Špendlík, ale také Čačanku, Durancii, Bryskou, Domácí, Stanley a hodlám ještě pořídit nejakou ranou (Topfirst nebo Herman), chtěl jsem něco odlišného. Vnoučata jsou malá a jezdí velmi často a to i během roku, nejen o prázdninách. Ještě bych dodal, že zahrada je 450 m.n.m., ale na střední Moravě, kde bez problémů pěstuju i meruňky, broskve, asiminu aj. Dík za každý názor.
|
|
|
|
|
|
|
Mr.Fazole - Stříbrný Zahrádkář (116) - 13.65 (?), 9.6.2015 20:18
K původní otázce. Není bluma zkomolený německý výraz: die Pflaume?
U nás na západě Čech ce bluma říká též takovému nanicovatému člověku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 160.74 (?), 10.6.2015 11:43
Tak chutná jim téměř vše, ale především ze stromů a keřů. Z mísy je to poslabší. A také vždy to nejranější. Např. skoré švestky, byť chuťově slabší, mají větší úspěch jak ty pozdní. (ty putují do bečky)
Proto také hledám něco nového a atraktivního.
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.111 (?), 9.6.2015 22:03
Teď jsem nahoře psala, že bych doporučila Oullinskou. Zraje kolem 10.8., samosprašná, tolerantní k šarce, velké plody cca 65g, voňavé, sladké. Dobrá přímo ze stromu i na kompot. Ze čtvrtkmenu bývalo v době největší plodnosti kolem 130kg ovoce (musela se podpírat). Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 160.74 (?), 10.7.2015 15:16
V čem je prosím Black D. a Hollywood velmi náročný. Děkuji.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 40.158 (?), 9.2.2022 13:12
Renklódy aneb ryngle a blumy
Plody slivoně renklódy (Prunus domestica subsp. italica) byly pojmenovány po francouzské královně Claudii – reine Claude – tedy renklódy. Existuje množství velkoplodých odrůd a kříženců se švestkou, které mají zelené, žluté, červené a fialové plody s tužší dužninou.
A teď pozor – odrůdy s kulatými plody se nazývají ryngle, vejcovité a protáhlé blumy. U nás se pěstuje odrůda 'Zelená renklóda' a 'Althanova renklóda'. Oproti jiným slivoním mají renklódy řidší koruny, a provádí se u nich proto silnější řez.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|