Roubovat už teď v únoru?
|
|
|
|
host - 239.107 (?) 18.2.2014 11:06
Strom nespí, proudí v něm voda i živiny, jen toho je tak akorát, míza se nikam netlačí. Pokud máte vedle sebe pár proutků k přeroubování, klidně si zkuste udělat nějaký teď, na další si počkejte. ten roub, který uděláte teď si v klidu začne srůstat, propojovat svazky cévní, hojit poškozené buňky. No a až začne míza proudit, bude připravený rašit a růst. Rouby, které použijete později, budou vykazovat zpoždění, podle toho jaký mezi nimi bude časový odstup. Roub ve skládce prodýchává energii, kterou má v sobě, tak trošku slábne. ten, který je naroubovaný dostává ke své tenčící se zásobě energie už i něco od podnože. Ivan
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.139 (?), 17.2.2014 12:40, zobrazeno: 6175x
Zdravím. Potřeboval bych radu zkušených ovocnářů. Loni jsem provedl roubování švestek asi v půlce března. Rouby jsem jsem nijak neskladoval, odebral jsem je v den akce. Všechny rouby se chytly což mě potěšilo. Letos bych také chtěl některé švestky přeroubovat. Vzhledem k teplému počasí uvažuji o tom, že to provedu co nejdřív, tj. během týdne. Ale nevím jestli to není příliš brzy. Protože jsem v oblasti roubování samouk tak děkuji za rady.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 17.2.2014 18:08
Přestože čekám ještě nějakou sněhovou nadílku v březnu, dám se do toho také.Angl.kopulace něco snese. AB
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 142.16 (?), 17.2.2014 19:12
Všem děkuji za informace a názory. Asi bych roubování měl tedy zkusit. Dneska mi ale jeden sadař říkal, že asi bude dobré ještě počkat. Protože ještě neproudí míza a tím ten roub potom usychá. Tak nevím jestli čekat. Je sice teplo, ale stromy se ještě moc neprobouzí.
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 17.2.2014 19:17
Neobávám se, že rouby uschnou.Zkušenbě jsem "nahodil"třešeň před měsícem (ze stromu na strom) a vypadá to dobře. AB
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 17.2.2014 19:18
Nemusíte mít obavu, jednoduchá/anglická kopulace, způsob očkování forkertem mízu v tuto chvíli nepotřebuje.Bez obav se do toho v těchto dnech, nebo v příštích slunečných pusťte.
Roubování peckovin způsobem za kůru nyní vynechte, na to je příhodný čas v květnu, v tom má Váš přítel sadař pravdu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 17.2.2014 23:06
Protože ještě neproudí míza a tím ten roub potom usychá.
Přítel sadař měl pravdu jen částečně. Skutečně lze ještě pár dní (i týdnů) počkat. Ale je-li roub hermeticky ovázán a nahoře zavoskován, neusychá, a to ani když neteče míza. Peckoviny je skutečně lepší roubovat poměrně dlouho před první mízou. To samozřejmě neplatí pro roubování za kůru, které je v tuto dobu technicky nemožné.
|
|
|
|
|
|
|
host - 239.107 (?), 18.2.2014 11:06
Strom nespí, proudí v něm voda i živiny, jen toho je tak akorát, míza se nikam netlačí. Pokud máte vedle sebe pár proutků k přeroubování, klidně si zkuste udělat nějaký teď, na další si počkejte. ten roub, který uděláte teď si v klidu začne srůstat, propojovat svazky cévní, hojit poškozené buňky. No a až začne míza proudit, bude připravený rašit a růst. Rouby, které použijete později, budou vykazovat zpoždění, podle toho jaký mezi nimi bude časový odstup. Roub ve skládce prodýchává energii, kterou má v sobě, tak trošku slábne. ten, který je naroubovaný dostává ke své tenčící se zásobě energie už i něco od podnože. Ivan
|
|
|
|
|
|
|
host - 142.16 (?), 18.2.2014 17:30
Ještě jednou moc děkuji za Vaše informace. Každá rada a názor je mnohdy k nezaplacení. Asi se do roubování švestek anglickou kopulací pomalu pustím. Tento způsob se mi celkem daří a snad to bude pokračovat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|