Roubováni švestek
|
|
|
|
|
|
|
Hospůdka na mýtince - Stříbrný Zahrádkář (105) - 38.61 (?) 31.3.2018 20:13
Děkuji za upřesnění, máte samozřejmě pravdu. V době, kdy jsem před 8 lety JOJO kupoval, byla prezentována jako rezistent.
Před cca 3mi roky jsem si přečetl a vzápětí také zapomněl, že je vlastně hypersenzitivní. To také vysvětluje, proč mi vůbec nejde a asi ji zlikviduji.
Přesto, a právě proto si myslím, že přeroubovávat švestky na kmen odrůdy, která mi nejde, nemá velký smysl. Semenáč by měl být bezvirozní a nákup stromku z dobré školky by měl být také v pohodě. Trochu by mne zajímala možnost přenosu viru přes mirabelku.
Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 105.191 (?), 31.3.2018 20:22
Ak by malo Jojo skutocne fungovat na principe hypersenzitivity tak navrublovana odroda do neho ktora javi velmi silne znaky sarky by uschla -co sa nedeje-naopak nastepena odroda vemi dobre prosperuje.Nieje to iba moja skusenost tu na fore je viac ludi co ma Jojo prevrublovane inymi odrodami a nedeje sa tak roky.Preto si myslim ze asi to nebude celkom tak ako uvadzaju odborne informacie.Ostatne az prilis casto sa stava ze v literature sa uvadza jedno a prax ukazuje nieco uplne ine.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 105.191 (?), 31.3.2018 21:48
Hodnocení podnoží peckovin na rezistenci k přirozené infekci virem šarky švestky
Po čtyři roky bylo hodnoceno sedm podnoží peckovin na náchylnost k přirozené infekci virem šarky švestky. Rostliny podnoží byly pěstovány ve vzdálenosti 0,5 až 14,5 m od zdroje infekce PPV. Rostliny byly hodnoceny každoročně vizuální inspekci, pomocí ELISA a RT-PCR. Počet rostlin infikovaných PPV se každoročně zvyšoval. Po čtyřech letech hodnocení bylo infikováno PPV 72 % rostlin myrobalánu 29C, 70 % rostlin Nemaguard, 41 % Marianna GF8-1, 17 % St. Julien, 4,8 % hypersenzitivní podnože Docera 6 a žádná rostlina podnože GF-677 a myrobalánu BN4Kr. Na podnože myrobalánu BN4Kr a GF-677 je PPV mšicemi nepřenosný. Tyto k PPV rezistentní podnože jsou doporučovány jako vhodné podnože peckovin.
Zalezi aj na podnozi.Osobne si myslim ze Jojo zvlada virus sarky, ma ho v sebe, neodumiera pletivo, vyhchadzam z vlastnej skusenosti vlozenia stepu ktory bol brany zo stromu ktory nejavil absolutne ziaden naznak sarky na listoch a po navrublovani do joja zrazu ziaril velmi silno maskacovo sarkou.Tiez som si vsimol ze v jednom roku malo jojo na par listoch(este v rokoch pred nastepenim inej odrody) znaky sarky-stali sme nad tym s bratrancom a neveriacky krutili hlavami a nestalo sa ze by tie listy behom par dni tyzdnov ci viac zhodil, zaschol scast pletiva odpadlo z nich nieco a pod.V dalsom roku bol zas strom bez akychkolvek znamok sarky.
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.19 (?), 10.12.2020 9:57
rád bych si ujasnil, zda rouby, případně očka, hypersenzitivních odrůd (např. Jojo, Jofela, Betinka) mohou přirůst na podnože zavirované šarkou. Nebo to není možné v důsledku nekrotizace pletiv v místě srůstu? Walter
|
|
|
|
|
|
|
host - 198.166 (?), 11.12.2020 13:21
odrudy odolne na bazi hypersenzitivity neprirostou, dochazi k nekrotizaci jak pisete, je to ztrata casu. Na sarkoidnich podnozich vsak neni problem s mnoha tolerantnimi odrudami s dobrymi vysledky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 227.97 (?), 18.11.2021 20:46
Dotaz, když se namnoží stromek řízky, třeba švestka Gabrovská, budou plody zase Gabrovská a podnož stejná jako starý strom, co se bral řízek? Nebo jak to je s řízkováním? Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
host - 143.9 (?), 20.11.2021 21:52
Z čeho odeberete řízek, to máte. Takže odkopek dole u kořene je podnož a ustřihnutá větvička je plodonosná odrůda. Peckoviny se klasickými řízky - zakořenění větviček nemnoží, proto se hraje se štěpováním, kdy se nechá srůst podnož a větvička, nebo očko.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|