Prosim o identifikaci mirabelky
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Pavel_CZ - Stříbrný Zahrádkář (254) - 242.214 (?), 22.7.2016 14:32, zobrazeno: 4662x
Dneska jsem u v miste, kde kdysi staval sad, narazil na zajimavou mirabelku. Pri uplne zralosti je odlucitelna od pecky a ma cervenofialove licko (vetsina je ale zluta). Plody ze stromu pri ohnuti vetve padaly a slupka nebyla kysela. Napada nekoho, o jakou odrudu se jedna? Asi si hned reknete, ze jde o bezny myrobalan/spendlik, co roste u cest, ale rekl bych, ze je asi o 30% vetsi, zadny naznak kyselosti ve slupce aa roste v arealu, kde byl driv velky sad mistniho "tovarnika". Taky to licko tomu dodava smrnc.
V Zidlochovicich dozrava prave ted.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 128.5 (?), 22.7.2016 16:24
Na první pohled mi to připomíná mirabelku nancynskou.
Na druhý pohled mně zaráží ta kulatá pecka!!!
Ale nejsem žádný pomolog ani zkušený ovocnář.
Vím, že už tady bylo na téma mirabelky vs. myrobalány vs. špendlíky napsáno mnohé, ale nějak se neřešil tvar a velikost pecek. Jen jejích odlučitelnost od dužniny.
*
Tak bych se chtěl zeptat:
"Může být jedním z rozpoznávacích znaků mezi nimi i tvar pecek?"
*
Myslel jsem si, že ano, ale teď jsem si vzpomněl co jsem loni ve své džungli nejrůznějších myrobalánů z volného sprášení objevil. Chuť překvapivě dobrá, cukernatost překvapující, doba zrání spíš pozdní, plody na rozdíl od myrobalánů předčasně neopadavaly a byly dobře odlučitelné od pecky.
Ale tvar té pecky???
Rafael.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 196.33 (?), 22.7.2016 21:21
Nebýt té nekyselé šlupky, tak bych vzhledem k době zrání, velikosti plodu apod. řekl, že jde o Mirabelku rannou. Petr L.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 196.33 (?), 23.7.2016 19:22
Máte pravdu, na štěpování jsem nepomyslel. Petr L.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Zehnálek Petr - (33) - 11.147 (?), 26.7.2016 21:35
U nás v tuto dobu začíná zrát mirabelka Flotowova. Kyselou slupku nemá nebo to alespoň není znát, protože jsem se na to nikdy pořádně nesoustředil. Velikost i barva plodů odpovídá. Vyznačuje se takovým hřebínkem na pecce. Toť můj tip.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|