postrik proti pilatce
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 48.75 (?) 2.6.2013 8:20
Pane Vinšálku, da se nekde na internetu najit, na co vse je v zahranici registrovan Spintor a Steward (nejlepe vcetne davkovani)? Ostatne by mne to zajimalo i u pripavku Topas a Score. Pestuji predevsim jahody a to je v nasi zemi jeste mnohem vice okrajovejsi zalezitost nez peckoviny. J.R.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 2.6.2013 14:29
S tou nezodpovědnosí některých lidí máte, Vendy, plnou pravdu. Sám jsem si kdysi dávno naběhl, když jsem kamarádovi odlil trochu herbicdu do cibule. Brečel, že ji má vždy zaplevelenou a co mu to dá práce. Když jsem ho za půl roku navštívil, zjistil jsem, že ho ani nepoužil a to, kde ho nechal povalovat, ani nemohu napsat. Od té doby dávám od nepovolaných lidí ruce pryč.
Pane J.R. Spintor je produkt firmy Dow AgroSciences, myslím, že nyní mají sídlo v Bruselu, musel byste hledat na některém německém webu, ale kterém, to nevím. Steward je produkt původně japonské firmy Nippon Soda Cor., u nás ji zastupuje fy Arysta, ale její pracovníci toho příliš nevědí. Nedávno jsem se jednoho ptal, proč není registrován nový tekutý Syllit 400 SC také do broskvoní, nevěděl.
Všechny neoficiální informace, které zde občas uvedu, mám od zástupců příslušných firem, nebo z jejich katalogů, ale je to stručné.
Co se týče Topasu, určitě by padlí na jahodách vzal velmi dobře. Ale v které zemi to je registrováno nevím. Musel byste zkusit zahraniční web firmy Syngenta, původně švýcarské (oddělila se od Nowartisu jako její agrodivize), nyní, myslím, sídlí v Německu. Podobně to je se Scorem.
Vím, že to mají jahodáři těžké. Přišli o relativně levné fungicidy Euparen Multi a práškový Topsin. A Ortiva je drahá.
Ale Syngenta má nový fungicid do jahod a vína Switch se sloganem " švýcarský expert na plíseň šedou". Má dvě složky: systémový cyprodinil (je znám z přípr. Chorus)a kontaktní fludioxonil, odolný dešti a teplotním výkyvům, s údajně nejvyšší účinností na plíseň šedou, vzhledem k ostatním konkurenčním úč. látkám.
Do jahod má také zaregistrován nový insekticid Plénum proti mšicím.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 65.144 (?), 2.6.2013 15:49
Dekuji za odpoved, mate opravdu velmi rozsahle znalosti. SWITCH byl u nas povolen loni, ale zatim se (loni i letos) prodava pouze 1 kg - davka na 1 hektar - cena temer 5.000. Zatim se bez neho budu muset obejit, na pristi rok planuji, ze si koupim na Slovensku Signum, maji tam mensi baleni, u nas zatim taky jen 1 kg. J.R.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jelen - (42) - 78.28 (?), 4.6.2013 10:30
Zajímalo by mě porovnání Stewardu vzhledem ke Calypsu nebo Reldanu co se týče škodlivosti vůči užitečným živočichům. Bez postřiku třeba proti pilatce bych toho až na vyjímečné roky moc na stromech neměl, ale pokud bych mohl Calypso nahradit něčím stejně efektivním a přívětivějším, tak to rád udělám.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 4.6.2013 22:49
Steward.
Nejdříve musím opravit svou informaci z 2.6. Mylně jsem uvedl jako výrobce Stewardu firmu Nippon Soda. Přípravek patří firmě Du Pont a u nás má právo na jeho prodej Arysta.
V součané době ale Du Pont u nás nabízí shodný přípravek pod obchodními názvy Explicit Plus(původně byl zaregistrován jen do kukuřice na zavíječe) a od letoška také Stocker.
Firma uvádí, že Steward nemá žádný nebo minimální vliv na populace dravých roztočů (Amblyseius cucumeris, Phytoseiulus persimilis, Typhlodromus pyri), pavouků, drabčíků, zatooček, dravých ploštic, lovčic, dravých vosiček (Aphidius colemani, Dacnusa sibirika, Encarsia formosa, Trichogramma). Při dopadu na půdu se účinná látka pevně naváže na půdní částice, v půdě je rychle odbourána půdními mikroorganismy a nedochází k jejímu vyplavování do spodních vod.
Přípravek také nevyžaduje klasifikaci z hlediska ochrany včel, suchozemských obratlovců, ptactva, půdních mikro a makroorganismů.
Maxim. limit reziduí pro země EU je u úč. l. indoxacarb v jablkách 0,5 mg/kg, u hrušek 0,3 mg/kg. V intengrované produkci jablek, určených pro dětskou výživu, lze Steward použít v registrované dávce jen do konce června.
Ještě je třeba připomenout, že ošetření Stewardem je potřeba provést až na nakladená vajíčka, příp.na čerstvě vylíhlé housenky. Nemělo by se stříkat před vykladením.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 65.144 (?), 5.6.2013 9:04
Na radu pana Vinšálka jsem vyhledal nemeckou databazi pripravku pro ovocnictvi PS Info Obstbau. Kompletni databaze pripravku (skolky, les, zelinarstvi, ovocnictvi) je PS Info Gartenbau. Mozna to bude nekoho zajimat, napr. pana Kukyho, alespon ja jsem si tam vyhledal registraci do jahod pro Score, Topas i Steward. J.R.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 5.6.2013 16:02
No výborně! Topas je výborný na padlí, s výrazným "stop" efektem. Syngenta uvádí, že už po 30 minutách po aplikaci je 40% úč. l. rozvedeno v pletivech.
Protože jsem s němčinou na štíru, musím počkat na vnuka.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 65.144 (?), 5.6.2013 16:25
K Topasu jsem nasel tento material od Syngenty. Da se to vyhledat jako napr. 'fungizid topas erdbeere'. J.R.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 4.39 (?), 5.6.2013 21:09
Nejlepsi by bylo, pokud by nam k tomu neco rekl pan Vinšálek. Jinak na jinych strankach (Nemecko, Rakousko (asi)) jsem nasel, ze registrace Topasu do jahod skoncila, zbytky mozno pouzivat do 31.12.2013. J.R.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|