Velmi dobře si pamatuji dobu, kdy se pořádaly řadové hony na pernatou. Koroptvemi jsem byl ověšen tak, že jsem je nemohl unést. Dnes je nemají ani v zoo. Také si velmi dobře pamatuji na jednu odchovnu, která produkovala stovky bažantů a desítky divokých krocanů. Takže těch několik zapálených chovatelů, kteří vyprodukují pár desítek větší pernaté, nic nespasí.Jak který bažant hřaduje, mne celkem nezajímá. Rád se, ale na takové ptáky dívám. Ještě cca před pěti léty, jsem posledním pár kusům sypal kukuřici, pomocí které jsem je dovedl až k sobě na dvorek, kde byli v relativním bezpečí. Z poměrně velkých okolních obcí, ani jeden bouchal, nedal bažantům co já. Problematika s ptactvem je široká. Zajímalo by mne, kam se poděly množství vrabců, pěnkav, zvonků, různých sýkor a sem tam nějaký hýl, konipas, ťuhýk, brkoslav, rehek, brhlík, dlask, strakapoud, ale zato máme dost sojek, strak a začal hnízdit nějaký dosti velký havranovitý.Co se týče sršní, tak tomu uvěřím, až to potvrdí některý známý entomolog. Ta sršeň při vašem pozorování skutečně okusovala větvičku?, nebyly to čirou náhodou mšice, které sršeň miluje!! a kterých bylo na javorech až až.