Poraďte, jakou odrůdu zasadit

host - 248.134 (?)
30.10.2024 21:14

Ještě jedno foto...

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 88.4 (?), 10.10.2024 14:27, zobrazeno: 1009x

Dobrý den,

prosím, mohli byste mi poradit, jakou odrůdu zasadit?

Naše zahrada je v 500 mnm, jižní svah na okraji Moravského krasu. Máme tam cca 20 stromů, se kterými jsme zahradu koupili. Většina už je hodně starých a sázených na husto, a tak je chceme postupně obměňovat. Letos chci vysadit dvě hrušně a ryngli.

Mám tyto představy:

- aby plod byl větší než švestka (nevím, jestli je to správně ryngle, špendlík nebo bluma),

- na barvě mi nezáleží (ale zamozřejmě za nějakou do fialova bych byla radši),

- co se týče opylování tak loni jsme zasadili jednu švestku. Okolní sousedi švestky nemají,

- ráda bych sklízela až někdy v září (ale není to nutné),

- nejsme žádní zkušení pěstitelé nechceme moc stříkat, takže něco, co zvládneme,

- chtěli bychom to hlavně na jídlo, přebytky možná sušit.

Děkuji velmi za jakékoliv reakce.

Petra

host - 96.239 (?), 30.10.2024 20:18

Dobrý den, 

Já osobně doporučuji švestku Hanita. Je chutná, jedna z nejlepších na konzum a lze i zpracovávat. Je samosprašná -> nepotřebuje opylovače a sama jím je. Dozrává v září. Je obecně nenáročná, jediné co by mohlo dělat problém je pilatka, ale to si nevyberete. 

Všechny vaše podmínky splňuje, až na ten velký plod. Moje má plody okolo 40g, což je na švestku slušné, ale pokud to máte jako velkou podmínku, tak se budete muset podívat pravděpodobně po nějáké blumě, popřípadě švestkomeruňce, ale to vám já nedoporučím. Když chci švestku, tak si koupím švestku a ne vymýšlet nějaké blumy, kterým se v našich podmínkách obecně moc nedaří. 

Co se týče ryngle, tak ty jsou náročnější než švestky a obecně mají menší plody, stejně tak i špendlíky co jsou dnes v nabídce ovocných školek.

Jinak ještě něco navíc o poloze, 500m na okraji Moravského krasu není 500m, jako někde na Vysočině, takže až budete vybírat stromky v zahradnictví, není potřeba bát se stromků i do středních poloh. To jenom do budoucnawink

Jan.

host - 248.134 (?), 30.10.2024 21:10

Přidám se a také doporučím Hanitu. Plody má větší než Domácí švestka, cca 50-60g, vynikající chuť. Zraje začátkem září, dužinu má zlatou a voňavou. Navíc je samosprašná a tolerantní k šarce.Už ji mám pár let (tehdy se nově objevila v nabídce), a po ochutnání už si ji pořídilo několik sousedů v osadě.           Lída

Hanita
Hanita

host - 248.134 (?), 30.10.2024 21:14

Ještě jedno foto...

host - 248.134 (?), 30.10.2024 21:15

To foto se ztratilo...

ještě Hanita...
ještě Hanita...
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025