Pilatka svestkova
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 136.34 (?), 25.1.2008 12:21
Napsal jsem to po vyslechnutí rozhovoru dvou starších pánů (70-80 let), ve vlaku Plzeň-Praha. Asi se zabývali pěstováním ovocných stromů, jejich debata byla v souladu s většinou informací na tomto fóru. Hezký den přeje Pepík.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 83.211 (?), 8.6.2009 16:05
Dobry den,
vazim si vsetky rady a postrehy na tomto fore. Napad s kozou je mily, ale koza nepatri medzi tzv. spasacov, ako napr ovce, ktore spasaju travu, naopak omnoho radsej obhryza listy a mlade konceky vetiev. S chovom koz mam iste skusenosti, do sadu by som si kozu vsak zarucene nepustil, hlavne pri mladych stromoch by vedela narobit velke skody
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 29.171 (?), 27.5.2009 13:51
Proti pilatce se dá bojovat i postřikem z hořkého dřeva (Quassia amara), které je údajně dosti účinné a rovněž toto řešení potěší ekology. Prodává se ve formě hrubých pilin, našel jsem je na internetu v ceně 50g za 40,-Kč až 1000g za 600,-Kč. Pěknou úrodu přeju! Karpíšek
|
|
 |
|
 |
 |
|
petr p. - (1) - 248.80 (?), 12.6.2009 18:55
Zdravím všechny a prosil bych o radu. Zřejmě mám také na zahradě tohoto škůdce (podle opadaných malých plodů. Mám ale problém. Soused má nějaké včelstva a vůbec se mu nelíbí stříkání stromů při květu. Jelikož bych mu rád vyhověl, zajímalo by mě jestli mohu stříkat květy a jestli ano, jakými prostředky? Děkuji za radu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 122.179 (?), 12.6.2009 21:22
Květy v plném rozkvětu ne, ale po opadu 90% květních plátků už ano(RELDAN).Jsou však k mému úžasu rajony a oblasti, kde nikdo nikdy nestříká a švestek je tam každý rok plno.Otázka nezní jen kdy a čím, ale také kde. AB
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 122.179 (?), 12.6.2009 22:22
Jsou to většinou semenáče neznámého původu v mezích a podél cest.Možná by stálo za to jejich odkopky vyzkoušet tam, kde máme potíže.Zřejmě ale bude nejvíc figurovat vliv polohy spolu s výskytem škůdců/predátorů.Ani šarku tam není tolik vidět. AB
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.129 (?), 12.6.2009 22:41
Skutečně, pilatky upředňostňujou určíté odrůdy.Taková althanova renklóda se bez postřiku neobejde, oproti tomu na jiné švestce se mi pilatky osvědčily jako přorozená probírka plodů. Letos, podle pozorování, se u nás dostavil jeden z šesti let, kdy příznaky PPV na domácích švestkách ustupují a stromy jsou obsypány.Frýdecko -Místecko
J Pavlíček
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |