Oullinská renglóda
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 210.187 (?) 20.4.2011 17:58, zobrazeno: 21159x
Nejstarší ovocný strom na mé zahradě je Oullinská renglóda. Existují pravděpodobně dva klony této odrůdy. Já mám ten s většími plody. Rodí celkem pravidelně mnoho větších zelenožlutých plodů, které sice rychle přezrávají, ale v optimální zralosti jsou kvalitní. Nejdou úplně dobře od pecky, zato jsou opravdu velké, sladké, šťavnaté, mírně aromatické. Trpí moniliovou hnilobou i proto, že rodí ve shlucích. Zkoušel jsem je kdysi při nadúrodách prodávat na trhu a jen se po nich zaprášilo. Vypadají atraktivně a prodávají se dobře i díky své velikosti. Musí se ale utrhout včas jinak rychle měknou a kazí se. Zrají zhruba ve stejnou dobu jako Čačanská Lepotica, které je v tu dobu na trzích všude plno. Odrůda je samosprašná, je dobrým opylovačem a netrpí Šárkou. Například oproti Zelené a Wazonově renglódě jsou vhodné jen na přímý konzum(díky rychlému přezrávání). Chuť má jinou, než tyto renglódy, ale za zkoušku určitě stojí. (Při přeplození je další rok úroda samozřejmě menší)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 220.182 (?), 2.8.2012 23:21
Moje Oulinská má většinou 60g/plod (teď jsem to šla zvážit). Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář (281) - 185.4 (?), 14.8.2012 21:52
Tak ja mnel na Oulinske letos jen par plodu a muzu rict, ze na spodnich vetvich byly plody neco kolem 35g a na hornich patrech cca 50g.Vlastne tak mi plodi vse co mam na myrobalanech... Wazonova i Althanova..vcetne Oulinske.Pokud se jedna o shluk plodu, tak spise mensi nez vetsi.Chut zajimava, ale wazonova je lepsi, ale taky je pozdeji takze se doplnuji.Letos uz je Oulinska snezena a Wazonova teprve dozrava.
Musim, ale udelat malou odbocku a vychvalit mirabelku Nancysku... po 10 letech jsem se dockal celkem slusne plodnosti a par vetvi je zcela obsypanych temito zlutotoruzovymi plody naramne chuti.Kdybych mnel zavazane oci a plod byl vetsi a nekdo mi rekl jestli poznam tuto odrudu merunky... ehm, tak bych ji nepoznal, ale urcite pochvalil.Proste mne zaujala a doufam, ze uz bude plodit pravidelne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 15.8.2012 9:03
Kdysi jsem z Nancyské mirabelky vyráběl pseudomeruňkový džem. Barvou i chutí byl těžko k rozeznání. Pravda, ten meruňkový - pokud jej dlouho nevaříte, je lepší, ale jen o chlup. Co Nancyské trochu vyčítám, je že buďto zaplodí tak, že se to nedá sníst, ale taky sem tam málo až vůbec. Chuť je však velmi dobrá, sladkostí hrubě překonává vzhledově podobné myrobalány.
Řekl bych, že po pěstitelské stránce Nancyskou překonává Belamira. Je větší, zatím se zdá, že plodí pravidelněji a má delší dobu sklizňové zralosti. Další kříženec Miragrande mi ještě neplodil.
Co se týče meruňkové příchuti, podobnou má v plné zralosti právě Oulinská. Když jsem z ní připravoval kvas, ze sudu byla meruňková vůně opravdu cítit. V destilátu ale již ne. Pravda nebyl ze samých Oulinských. Ale kdyby mi někdo řekl, že se jedná o křížence zelené ryngle s meruňkou, možná bych mu to věřil.
Mám pocit, že vedle opravdových plumcotů se prodávají (nechci jmenovat prodejce z Polska) různé švestkovišně a sliwkonektarynky, které se nakonec ukážou být čistokrevnými slivoněmi, většinou asijskými.
|
|
|
|
|
|
|
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář (281) - 185.4 (?), 16.8.2012 8:21
Tak s temi PL prodejci mate pravdu... uz uz jsem kupoval nejakeho noveho Plumcota a prisel ke mne nejaky polak..asi sadar a rekl mi, ze se jedna o asujskou svestku... a usmal se a odesel... co k tomu rict.
Co se tyce Nancysky, tak mate pravdu... a co se tyce plodnosti, tak po deseti letech dve kosterni vetve obsypane a zbytek holota...
A jeste k te Oulinske... ty me nejvetsi..moc jich nebylo mneli tak cca 4,5 cm v prumeru... to se jedna o malou formu plodu nebo tu velkou?Ja je nevazil..kromne Lepotic, ale Lepotice je jednou tak vetsi, ale ve vnitr castecne duta, kdezto Oulinska je zcela plna, takze tezsi i pri mensi velikosti.Rekl bych, ze ta ma Oulinska ma stejne plody jak Althanova.Pokud jsou nejake extra velke plody, tak to bych asi mnel zajem o nejaky ten roubik...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|