Oskeruše
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 238.154 (?), 30.12.2012 11:27, zobrazeno: 18215x
Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat, jestli má někdo tady na fóru zkušenost s pěstováním oskeruše ve vyšší nadmořské výšce na Vysočině. Mám zahradu v cca 500 m.n.m. Má to smysl sem oskeruši vysadit? Honza z Vysočiny.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.160 (?), 31.7.2014 20:26
zdravim.. chci se zeptat... kdyz si koupim oskerusi sazenici na internetu, kdy by mohla plodit :)... slysela jsem, ze semenac primo ze seminka kolem 10 let. stari a dele... u vlasaku orechu to je z obchodu uz do 3 let plodnost a ze semene je to az po x letech,... poradte mi... vsude hledam rozdil jestli to vyjde nastejnou dobu plodnost oskeruse... dekuji.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 250.70 (?), 1.8.2014 17:38
Taky zdravím,.. Poslední dobou se taky zajímám o pěstování oskeruší, v mém případě o trošku nižší nadmořské výšce (350 mm), což je i tak dost, ale jak psal pán předemnou sem tam se vyskytuje i nad 500 mm. Ohledně plodnosti oskeruší, sice na internetu najdete možná že plodí po 8 roce, ale z důvěryhodného zdroje vím, že v mých podmínkách je to jedřív kolem 15 - 20 let než začne plodit, bohužel,..
Ohledně pěstování, oskeruše nemají rády přesazování, proto nejvhodníjší doba pro přesazení je dvouroční sazenice... a pokud možno vysazovat radši víc jak 1 ks, protože první roky je oskeruše náchylná snad na všechny nemoci a škůdce.. (od strupovitosti, mšice až po srnky, které ji najdou neomylně :)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 125.240 (?), 7.8.2014 16:39
Mohu potvrdit, mně zašla čtyři roky po výsadbě na strupovitost. Možná to bylo i nadmořskou výškou - cca 450 m.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 38.238 (?), 3.6.2017 15:02
Mám dvě oskeruše v asi 380 m n.m., sadil jsem je loni v květnu, vysoké asi 30cm. Už byly listy nažloutlé a v srpnu se ojevovaly na listech černé tečky a nakonec listy úplně zčernaly a postupně opadaly. Nepovyrostly ani o píď, letos vršky umrzly, pupeny se objevily naspodu a tak jsem je seříznul na 5cm. Kupodivu se krásně vzchopily a už teď o dobrých 30cm povyrostly, jsou pěkně zelené. Když se znovu objeví ten problém s tečkama a černáním listů co mám na ně použít za přípravek? Děkuji
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.7 (?), 26.4.2018 13:55
Oskerušu jsem zasadil v roce 2007, teď má asi 4 metry (2m kmínek a 2m korunka), a letos poprvé pokvete. Jsem velice zvědavý, jestli z těch květů taky něco naroste. Alespoň na ukázku. Výška 300m.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|