Očkování na odkopky
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Samson - (9) - 165.114 (?), 19.8.2010 19:02, zobrazeno: 6988x
Letos jsem očkoval (meruňky, švestky apod.) mimo jiné i na odkopky slivoní (a myrobalánů). Očkoval jsem je přímo na stanovišti, kde vyrostly, s tím, že je po ujmutí oček přesadím. Má někdo zkušenosti s tímto postupem? Dosud jsem slyšel pouze o metodě, kdy se odkopky nejprve na jaře odejmou od matečného stromu a vysadí do školky, v srpnu téhož roku se na ně očkuje. Já jsem nejprve naočkoval a teď nevím kdy by bylo nevhodnější odkopky s ujmutými očky přesadit: ještě letos na podzim nebo až příští rok na jaře? Kdyby to bylo až z jara, zároveň s přesazováním do školky je hned zasřihnout na ostro a zatřít balzámem či voskem nebo s tím vyčkávat co nejdéle do začátku rašení? Budu vděčný za jakékoli zkušenosti se štěpením odkopků slivoní popřípadě i jiných. Dále jsem očkoval také na odnože vyrůstající z kořenového krčku s tím, že jsem k nim již na jaře přihrnul zeminu a udržoval to místo ve vlhku, aby tyto odnože zakořenily (u pološvestek, podnož zřejmě Saint Julien či Wagenheimova švestka, nepoznám to). Má někdo zkušenosti s tímto? Mohou zakořenit? Pokud ano, za jak dlouho?
Děkuji za příspěvky v tomto vláknu. Samson.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Samson - (9) - 89.128 (?), 24.8.2010 21:18
Děkuji za dosavadní příspěvky k tématu. Asi, jak říkáte nejlepší bude přesadit až příští rok na podzim a doufat, že odkopek bude mít vlastní kořínky. Nebo teď z jara a doufat, že odkopek bude mít ještě dost síly, aby zakořenil. Příště to udělám klasicky, jak doporučujete.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Samson - (9) - 38.186 (?), 27.3.2012 19:46
Dosavadní průběžné zkušenosti jsou tyto:
Vloni na jaře jsem přesadil 2 meruňky na slivoňové podnoži (zřejmě wagenheimova nebo st. julien), z těchto dvou se jedna ujala a očko vyrašilo, ale nedbale a dlouho se téměř nevyvíjelo.
Letos před 10 dny jsem přesadil 3 odkopky, již narostlé očkovance. Naštěstí měly všechny vlastní kořeny. Zastřihl jsem je 10 cm nad zemí, aby než se ujmou se příliš nevyčerpaly.
Závěr: Určitě je lépe plánovat více dopředu, to znamená nejprve vykopat odkopky, přesadit, v létě naočkovat. Růst oček ještě na nepřesazených odkopcích je velice nevyrovnaný. Další závěr je, že ze zoufalství je opačný postup možný.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|