Neznámý důvod odůmírání letorostů šlechtěných švestek



host - 168.167 (?)
22.4.2008 8:52

Někdo už tady řekl, že něco podobného zaznamenal u rybízu. Mohu potvrdit, že u stromkových rybízů se mi děje přesně to samé, co popisujete u slivoní. Po 2-3 letech tvoří korunku jen několik dlouhých suchých větví, které se zelenají jen na koncích a  často odumřou v průběhu vegetace.

Na poškozených větvích se často vyskytují velmi malé jasně oranžové shluky, pravděpodobně hub či plísní (?) a dřevo zaschlých stromků "voní" jinak než dřevo zdravého rybízu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 22.4.2008 7:59

Pane J.K., budeme se těšit na Vaše zkušenosti, se kterými se podělíte.

                     
host - 88.177 (?), 21.10.2008 20:40

21.10.2008

Omlouvám se za odmlčení ve věci našeho společného zájmu, t.j. neuspokojivého zdravotního stavu slivoní, především švestek. V současné době je ideální doba k provedení jednoho zásadního chemického ošetření stromů měďnatými přípravky. Lze požít Kuprikol 50 a Champion 50 WP, oba v koncentraci 6-7 g na 1 litr vody. Stromy se důkladně postříkají v průběhu opadu listů, za suchého počasí, když jsou ještě na stromě listy, ale je jich už méně než 50 %. Měď působí baktericidně a fungicidně. V tom vidím počátek ozdravné kůry již napadených stromů. S vyléčením však nepočítejte, pouze se takto může podařit prodloužení jejich života a „jakási plodnost“.

Ve vlhkém podzimním počasí se totiž čerstvými jizvami po opadu listů a v místech poranění kůry dostávají patogeny do rostliny a tak začíná jejich skrytý, zhoubný účinek. V lýkové části letorostů se i při poměrně nízkých teplotách množí a postupně nekrotizují borku stromů a přecházejí i do dřevní části. Škodlivost se projevuje nejen na slivoních, ale i na jiných peckovinách. Současně mohou být stromy napadeny i několika druhy. Někdy jsou nazývány tyto choroby jako korní onemocnění. Podílejí se na nich tyto organismy: Valsa spp. Nectria galligena, Botryosphaeria obtusa a daší.

V jarním a letním období se dále přidává Monilia laxa a anamorfa Monilia laxa (fructigena). Tato choroba a škůdci v době kvetení budou samostatně pojednány na jaře, v době kdy to bude aktuální.

JK Morava

                     
host - 11.126 (?), 10.11.2008 20:56

Zdravím všechny pěstitele modrého ovoce, jmenuji se taktéž JK z Jižní moravy.Mám vysázených cca. 1000 ks šlechtěných švestek a pološvestek již čtvrtým rokem např. JOJO, Presenta, Toptaste a další nejnovější odrůdy. Zcela upřímě říkám, že nejsem ani z jednou spokojen.

JOJO a Toptaste jsou na podnoži St.Julien A, která dříve ukončuje vegetaci a zřejmě důsledkem je, že plody JOJO mě nešli doře od pecky a chuťově byly podprůměrné - pocit "jako bych kousal řepu "!

Odrůda toptaste téměř každý stromek již trpí klejotokovou rakovinou- kůra je jakoby načernalá a sušší, kdy postupně odumírají jednotlivé větve a vytéká klej.

Pravidelně stromky ošetřuji 2x ročně měďnatými přípravky, ale výsledek nic moc. Po vykopání cca. 50 ks stromků jsem zjistil v jejich kořenech podnoží St.Julien A u některých odumírajících stromů rakovinové nádory velké i jako pěst!

Taková je realita a má skušenost s pěstováním nových odrůd slivoní!

V případě zájmu stromky s rakovinnými nádory v kořenech zde umístím.

Má madmořská výška je 250 m/nm a půda je panenská kde nikdy nerostl ani jeden strom!!!

                     
host - 175.250 (?), 22.4.2008 21:12

Jsem nesmírně rád za váš příspěvek. Jsem autorem toho prvního tedy zadavatelem pozorovaného problému. Snažil jsem se kontaktovat již i nějakého odborníka z výzkumu, zda o tento problém z profesního hlediska nemají zájem zatím žádná odezva. Je to choroba, která tu nikdy v této podobě nebyla. Ještě jednou uvedu příznaky jak jsem je laicky popisoval pro jiné odborníky

Příznaky nové choroby švestek

• po několika letech kdy stromy již dobře rodily nastal zvrat s náhlým prosycháním obrostu
• proschne část až 1/3 v prvním roce výskytu, pak polovina a pak jsou zelené jen vršky stromu
• neprosychají během vegetace ale na jaře se nerozvinou pupeny a dřevo je téměř odumřelé
• sem tam nějaký pupen na jaře malinko naznačí jakoby se chtěl rozevřít ale pak tak zaschne a zjistí se, že celá větev je již odumřelá
• tato choroba se netýká ani jedné ze Švestek domácích, Durancií a Hamanova
• týká se všech stromků bez výjimky Čačanská, Stanley a Valjevka (nově posazených 3- 4 roky)
• když se choroba objevila, tak postihla v tom roce částečně obrosty všech stromů Čačanské bez rozdílu stáří 2 až 15 let
• dokonce v tom roce proschly všechny větve (silné jak ruka) Čačanské, které byly naroubovány do několik korun Švestky domácí
• poškození mrazem nepřichází v úvahu, protože tak teplé zimy jaké se vyskytuji v posledních létech nepamatuji
• habitus stromu během vegetace (proschlého částečně) připomíná vzhledem strom třeba višně napadené moniliovým úžehem ale ten nastává po začátku vegetace, takže tam potom jsou zaschlé květy a lístky
• když u mladého stromku pečlivě odstraňuji uschlé letorosty, tak jako roste celkem normálně jenže ta koruna je zcela netypická a popravdě řečeno se na to nedá dívat

                     
host - 175.250 (?), 23.4.2008 9:14

Mohu potvrdit (po dnešní ranní kontrole), že neznámá choroba se letos projevila u všech tří švestek JOJO, které jsou v zemi třetím rokem. Dva stromky mají odumřeté 4-5 jednoletých výhonů a ten třetí je z 50-ti % již proschlý. Lonského roku ještě na stromcích nebyl proschlý ani jeden výhonek.

               
host - 168.167 (?), 22.4.2008 8:52

Někdo už tady řekl, že něco podobného zaznamenal u rybízu. Mohu potvrdit, že u stromkových rybízů se mi děje přesně to samé, co popisujete u slivoní. Po 2-3 letech tvoří korunku jen několik dlouhých suchých větví, které se zelenají jen na koncích a  často odumřou v průběhu vegetace.

Na poškozených větvích se často vyskytují velmi malé jasně oranžové shluky, pravděpodobně hub či plísní (?) a dřevo zaschlých stromků "voní" jinak než dřevo zdravého rybízu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
ČOV Herva8.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika