Několik roubovacích rad do začátku
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 134.38 (?) 15.2.2011 10:24
Aj ja by som Vás chcel všetkých poprosiť pri začiatkoch so štepením.
1. Môžem ešte odobrať vrúble sliviek tento týždeň? Malo sa to stihnúť do konca januára, ale počul som, že by s tým nemal byť problém ani teraz, pokiaľ ešte očká nezačali pučať. Štepy odložiť do chladničky, alebo môžem už štepiť rovno zo stromu na strom, ako radí 24.183?
2. Dajú sa teraz odobraté vrúble uskladniť a použiť až na jar pri štepení za kôru? Je v tejto situácii lepšie štepiť teraz, na konci februára, alebo štepy kľudne uskladniť a použiť na jar. Ujmú sa?
3. Aká metóda je vhodná pre začiatočníka? Štepiť na "koziu nôžku" alebo počkať a neskôr štepiť za kôru? Čítal som, že kozia nôžka je najnáročnejšia, teda pre začiatočníka asi nevhodná, ale trúfam si... Len či nie je väčšia šanca ujmutia pri štepení za kôru? Ďakujem všetkým za cenné rady.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 134.38 (?), 16.2.2011 15:17
Budem sa snažiť. Dúfam, že sa mi ujme aspoň niečo a budem sa môcť v priebehu roka pochváliť peknými fotkami preštepenej slivky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 24.183 (?), 15.2.2011 10:19
Zachraňoval jsem starou neznámou odrůdu meruňky, jednoleté dřevo tam téměř nebylo, podobně jako ve vašem případě. Vzal jsem tedy rouby z dvouletého dřeva a kopulací narouboval na myrobalán. Z pěti roubů se ujaly tři.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 119.88 (?), 16.2.2011 16:56
Zdravím a pozdravuji,
já se učil roubavot předloni - koupil jsem pár nových knížek, ale ty jsem směle odložil a zašel do antikvariátu!!! Dle mého není nad ovocnářskou literaturu 70 a 80 let - vysvětleny všechny postupy a s pěknými nákresy s dobami roubování, přípravou podnoží i všeho okolo(očkování, řez na korunku, mezištěpování...) Nechci tím "plivat" na novou literaturu, ale co jsem zrovna našel v obchodech/to co jsem chtěl na pultech prostě nebylo/ nesahá této literatuře ani po kotníky(člověk musí brát s nadhledem některé pasáže, ale těch je minimum a zrovna v kapitolách o roubování snad není nic, co bylo mohlo kohokoliv pohoršit;-)
Nakoupil jsem nože od KDS(dobrý je i Mikov) - Fiskars se mi zdál příliš drahý a dle rad - zásadně jednoúčelové nože - otevírací štěpovací nůž s očkovacím - to není ono - alespoň mě se to prostě špatně drží a ten zavřený vždy překáží v dobrém úchopu...). Brousek je dobrý klasický obostraný pro první zbroušení technického ostří a pak břidlice a nakonec na obtahování není nad kožený řemen... Dá se to i "ostrým kuchyňským a nebo ulamovacím, ale ta práce s tím se prostě nedá srovnávat!) A nikdy nesahat na ostří bruskou - ta vysoká teplota tomu nedělá dobře...
Zadalší - doporučuji od někoho zkušeného se opravdu naučit "dlouhý řez" - mě osobně se nepovedlo pochopit správně techniku z popisu a nákresů a dle mého to byl prostě ZÁKLAD!!!
Poslední rada je k roubovacímu materiálu - sežeňte si nějaký kvalitní - já napoprvé si půlku nařezal sám a dle návodů uchoval a půlku nakoupil v Sempře(snad to není reklama) - úspěšnost sem měl 50% u svých a asi 90% u koupených(stálo to pár korun).
Když jsem vyrazil poprvé - začínala míza u třešní - duben, po nákupu roubů v Litoměřicích - rouboval jsem jabloně, meruňky a třešně - jabloně za kůru a kopulací, třešně jen Tittelův způsob a meruňky kopulací na švestkové pláňky - ujalo se mi cca 70% naroubovaného materiálu, ačkliv ta doba roubování u peckovin nebyla příliš učebnicová... Na kozí nožku nemám - nikdy se mi to nepodařilo, aby to dobře sedělo...
Nakonec bych chtěl jen říci, že to jsou jen mé postřehy ze začátku, které jsem nabral, když jsem byl ve stejné situaci jako Vy, ale které se mi opravdu potvrdily, nikoliv rady ostříleného sadaře...
Mějte se a přeji mnoho úspěchů do začátku!
PS: pokud to bude jednolitý text, tak se omlouvám, ale dodnes jsem nepochopil, proč mi to vždy hodí dohromady, ikdyž při psaní odstavce odděluji!!PD
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 160.133 (?), 22.2.2011 12:53
Uplynulo několik dní od mého dotazu a jsem rád, že se tu sešlo tolik zkušeností... Mezitím jsem trénoval na náletových dřevinách, kterých mám k dispozici opravdu hodně :-) Vidím to na roubování do rozštěpu.
Myslíte, že mohu roubovat už o tomto víkendu, kdy má být podle předpovědi teplota nějaké asi 2 stupně?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář (497) - 137.226 (?), 6.3.2011 8:19
Já jsem zkoušel první roubování včera. Rouboval jsem kopulací jeřáb Granatina na jeřáb ptačí, protože jeřáby brzo raší. S roubováním peckovin ještě cca týden počkám. Půda je ještě částečně zmrzlá a míza neproudí. Myslím, že ujímavost roubů je větší, když hned po naroubování do roubu začne proudit míza. Další na řadě bude třešeň, pak meruňky a slívy, nakonec nechám jabloně a hrušně.
Letos si jaro dává na čas.
A't vám to roste. HONZA.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|