Sú to dva 2 ročné stromy, na každom som nechal cca 20 plodov, takže dlhodobú skúsenosť s FM3 neviem ponúknuť. Z pochopiteľných dôvodov sa odlučiteľnosť neštudovala, lebo sa nezavárali. Jedli sa len zamäkajúce plody, a tam zostávali vlákna dužiny na kôstke, samovoľne sa neoddeľovala dužina od kôstky ako pri klasických zaváracích odrodách. Na druhú stranu, chuť je naozaj výborná, typicky broskyňová. Royal Glory, ktorá práve začína zrieť je je síce sladká a krásne vyfarbená do karmínovo-fialova, ale broskyňovej chuti má poskromne. Pritom RG je neskutočne atraktívna pre všemožnú háveď - vtákov aj hmyz, po nakusnutí, nabodnutí ihneď začne plod hniť. Odolnosť RG na mráz v kvete je veľmi slabá, a nie celkom uspokojivá ani na mrazové poškodenie kvetných pukov počas zimy. Pritom rastie neskutočne silno, 5-6 ročný strom má cez 5 m výšky. Ak by som si mal vybrať, FM3 sa zdá byť zatiaľ výrazne lepšia voľba oproti RG. RG by mohla konkurovať len v tom, že, podobne ako mnoho nových odrôd, na strome vydrží dosť dlho zrelá, je tam dlhšie zberové okno. Lenže táto výhoda sa prakticky anuluje kvôli tomu, že plody na strome ponechať nemožno, lebo ich zlikviduje kdejaká háveď v spojení s následným hnitím. Minulý rok som mal dojem, že je lepšie obrať RG ešte tvrdú (ale už zrelá - so žltou dužinou), po odležaní 2-3 dni primerane zmäkne, naberie trochu sladkosť, neprehluší sa tým tá trocha broskyňovej chuti, čo v nej je. Ak dozreje domäkka na strome, je neskutočne presladená, čo buď prehluší akúkoľvek broskyňovú chuť, alebo aj tá broskyňová aróma zmizne. FM3, ako väčšina klasických odrôd, je jeden deň tvrdá, nedostatočne zrelá, druhý už je mäkká a zrelá a tretí prezretá - padnutá na zemi.
Vo všeobecnosti si ale nemyslím, že by s FM3 mal byť nejaký neprekonateľný problém pri zaváraní. Môj klasický postup je rozrezať plod na polovice a tieto potom proti sebe v ruke otočiť. Tým sa oddelí jedna polovička bez kôstky, druhá s kôstkou sa rozdelí na švrťky a tam sa už kôstka vylomí, alebo sa pokračuje až na osminky.
Trnavsko 145 mnm