Názor odborníka na roubování

host - 24.183 (?)
24.5.2011 18:21

Tuto sezonu si pohlídejte, aby se rostoucí rouby nevylomily v místě roubování. A příští rok už budete mít pěkné stromky

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 225.64 (?), 24.5.2011 9:07, zobrazeno: 6198x

Na jaře jsem porvé rouboval. Na 2 "odkopky" zelené renklódy jsem narouboval rouby ze sousedova stromu (snad Burbank nebo jiná velká červená renklóda). Oba se ujaly a plně vegetují. Ptám se, bude z toho něco nebo to mám vykopat a zahodit? A v době květu jsem ořezal 7-letou mirabelku Nancyskou a za kůru jsem narouboval výše uvedené rouby. Z 9 roubů se 7 ujalo a plně vegetují. Stejný dotaz, bude z toho něco a má smysl to ponechat? Děkuji

host - 44.75 (?), 24.5.2011 10:01

Nejsem odborník na roubování. Ale mám dotazní poznámku.  Jste si jistý že jste rouboval na odkopek zelené renklódy? Totiž, pokud byla ta zelená renklóda naštěpovaná na nějaké podnoži (což je dosti pravděpodobné), tak jste nerouboval na zelenou renklódu, ale na kořenový výhon té její podnože. Kvalitu vámi naštěpovaného materiálu takhle na dálku nikdo neposoudí a sám musíte vědět, zda ovoce ze sousedova stromu stojí za to jej mít na zahradě.

host - 185.138 (?), 24.5.2011 14:38
Jestli vám ta sousedova renkloda chutná, tak by to za 3-4 roky mělo přinést výsledek. Jak je to s klejotokem?

host - 134.38 (?), 24.5.2011 15:31

Ak bola zelená rynglóta naštepená, tak by podľa môjho názoru práve nemala veľa odkopkov... Pokiaľ dobre rastú (čo evidentne áno) nie je dôvod prečo by z nich niečo nebolo. A radosť z vlastnoručne naštepeného stromu je dvojnásobná. Ináč v dobrom Vám trochu závidím. Tiež som na jar prvýkrát štepil a takú vysokú úspešnosť som nemal... Ale trochu som to predpokladal, zaštepil som viac, takže aj to čo zostalo stačí! Pekný deň a nech sa darí.

host - 24.183 (?), 24.5.2011 18:21

Tuto sezonu si pohlídejte, aby se rostoucí rouby nevylomily v místě roubování. A příští rok už budete mít pěkné stromky

Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 71.2 (?), 24.5.2011 22:42

Trošku mě ten dotaz zaráží ve smyslu: líbí se mi sousedova odrůda, zkusím ji naroubovat, podaří se (a tady ta podivnost) --> mám ji vykopat a zahodit!? Přece cílem bylo získat danou odrůdu, ne? Nebo jen vyzkoušet techniku roubování? Místo abyste měl radost z velmi kavlitně odvedené práce (ujmutí peckovin u začátečníka), hážete flintu do žita.

Normálně si zapěstujte stromek k obrazu svému - zákrsek/čtvrtkem..., ošetřujte a těšte se na plody, které budou za pár let (třeba i narok).

host - 225.64 (?), 25.5.2011 7:17

Děkuji všem, kteří na můj dotaz reagovali. Můj původní záměr byl "jen to vyzkoušet, jestli to jde". V odborných příspěvcích se vybírá pro danou odrůdu i vhodná podnož. A já jsem vlastně narouboval "něco" na "něco". Proto jsem se ptal jestli z toho mého pokusu může něco vyrůst. Teď, když se to podařilo a krásně vegetuje by mi bylo líto to jen tak vyhodit. Ještě jednou děkuji. Václav

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 25.5.2011 11:01

Většina renklód, včeetně zelené se, kvůli svému růstu, štěpuje obvykle na myrobalány (poznáte je podle drobných lístků). Sousedova červená ryngle nejspíš taky. Proto by Vámi naštěpovaný stromek měl mít podobné vlastnosti jako ten sousedův.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz