"Medovníčky"
|
|
|
|
|
 |
 |
|
Jaroslav Gregorec - Stříbrný Zahrádkář (108) - 218.135 (?), 7.9.2008 15:11, zobrazeno: 18830x
Zdravim priatelia. Možno mi pomôžete pri spoznaní odrody sliviek, ktorej niekoľko stromov rastie v starootcovskej záhrade. Na prvý pohľad zaujmú veľkým vzrastom. Stromy sadil môj prastarý otec, určite majú cez 50 rokov. Svedčí o tom aj značná hrúbka kmeňa (na niektorých aj 40 cm). Dosahujú výšku aj 6-8 metrov. Druhá vec, ktorou zaujmú, sú veľmi malé plody (1-2cm max.) o niečo väčšie ako plody Trnky slivkovej,ktoré idú ľahko od kôstky. Šupka je tesne pred úplným dozretím ešte kyslejšia, no teraz tesne pred prezretím sa kyslosť stráca. Je z nich výborný destilát. Nestrihám ich vôbec, pretože často sa konáre samy lámu a neviem prečo. Plodná je síce dosť, no veľkosť a hmotnosť plodov určite nemôže svojou váhou zlomiť hrubý konár. Vysvetľujem si to skôr makkším drevom. (Jedna zaujímavosť. určite poznáte kôru sliviek. Kôra Durancií je oproti týmto hladká. Z kôry vyrastajú výbežky, akoby hrubé žily na ľudských rukách prepracovaných starších ľudí. Nikde inde na okolí u nás som ich nenašiel. Možno má svoj názov v pomológiach, možno je to naša krajová odroda (ako napr Gemerská slivka) z našej oblasti. Čokoľvej môžte objektívne poradiť, poraďte. Práve teraz už padajú a dozrievajú .Ďakujem. Priložím aj fotky.
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
johny8660 - (20) - 200.235 (?), 10.9.2008 20:35
zdravim
ja bych rekl, ze se jedna o Durancie, uz podle vzhledu plodu i podle vzhledu stromu.
Honza
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 125.72 (?), 11.9.2008 7:48
Durancií je několik druhů, a pokud je to nějaký semenáč, tak...
http://veronica.cz/hostetin.org/dokumenty/ovoc/ESF_Pomologie_slivoni.pdf
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 100.102 (?), 13.9.2008 13:23
Pokud vám nejdou od pecky tak bych se přiklonil k duranciím i tvarem a dozrávaním.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 185.31 (?), 15.9.2008 15:11
a z kterého regionu jste? Bábička má na Vysočině rovněž medovinku, popis přesně odpovídá tomu Vašemu. Sázel ji praděda někdy za války. Letos byl velmi suchý rok a tak byly plody pouze jako větší třešně. Už dávno dozrály a jako jediné z celé zahrady netrpí šarkou. Durancie to opravd není, leda snad nějaký její klon. Stejnou švestku jako tu naši medovinku jsem ochutnala až tenhle víkend kousíček od Brna, takže regionální odrůda to asi nebude. Jak se jmenuje správně bohužel ani tady nikdo neví.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |