Laický dotaz ohledně řezu slivoní
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.7 (?), 18.5.2015 23:10
Také se připojím k debatě - podle mne to je také moc husté, trochu bych to probrala, případně některé větve pokrátila na nižší rozvětvení směřující z koruny ven, aby bylo v korunce víc světla. Takhle je to houština. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Dave3 - Stříbrný Zahrádkář (102) - 220.132 (?), 18.5.2015 23:10
Jo, tak jsem to myslel. Možná jsem to špatně formuloval. Prostě místo rozvětvení těch 12ti větví, ať vidíme tloušťky a úhly. Je tam toho jaksi moc v jednom místě.
Jak tady kdosi psal, jeden rok odstraňte třeba 4 kosterní větve, další rok opět 4. Nikde dál v koruně neprosvětlujte, je to opravdu světlé až až. To jsem jenom dedukoval nad schopností vytvořit ten obrost, který byste rád.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 18.5.2015 23:28
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 19.5.2015 4:58
To, co se přihodilo při založení korunky-nadpočet větví, se odehrává i mezi nejmladšími-vrcholovými. Strom neblbne, chová se přirozeně, neuvědoměle nabízí nadpočet, na pěstiteli je vybrat to nejlépe postavené dříví . Ikdyž proběhne-z důvodu přežití POSTUPNÉ- odstranění nadbytku u kmene, tak se musí POČÍTAT a počínat stejně i v navazujících partiích. Jen celkové množství větví nižšího řádu je vždy dvojnásobné. Tato matematika má svůj konec, proto je nutné pochopit, oč tu kráčí. Já vím, že o jisté meruňce v této debatě bylo mnou psáno, že se větve s PLODY svěsí- tady však plody a květy chybí, že? S.P.,Ch.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 67.66 (?), 19.5.2015 7:36
Já bych to tak tragicky neviděl. Slivoň je zdravá, roste, zřejmě i plodí, možná je koruna krapet hustější - no a co? Švestky se často umějí prosvětlit samy prosycháním obrostu. Když strom necháte tak, jak je, podle hesla "lepší neřezat vůbec než řezat blbě", on svůj růst sám zpomalí, větve se pod tíhou plodů rozklesnou a sám uvidíte, jestli je třeba nějakou odřezat. Staré slivoně kolem silnic a na mezích roky nikdo neřezal, než přišla PPV plodily dlouho a dobře, třebaže procenta oslunění listové plochy nikdo neřešil. Ze zahuštěné jabloně bez probírky sklidíte brakové ovoce, u švestky je to ale skoro jedno.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |