Královna Viktorie, Dabrovická, Jubileum, Kalypso
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 183.140 (?), 4.3.2013 13:22
Jen pro upřesnění- Dabrowicka je klon švestky Domácí, ne semenáč, polského původu, odolnost šarce minimální (podobně jako naše klony Dolanka, Patřínská atd.) Prodejci to vozí z Polska, kde se množí. jinak ´je to Wengierka Zwykla, klon Dabrowicka. david
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 8.3.2013 21:09
Já jsem teprve nyní zjístil, jak velmi mi na zahradě schází Herman, který by asi někteří ani do bečky nedali, ale to mi nevadí.Fotky pana Vinšálka v tomto směru byly impozantní, a pokud by četl můj přízpěvek, tak bych se ho rád zeptal na jaké podnoži Herman pěstuje.Chtěl bych si v tomto směru udělat trochu přectavu o jeho (Herman) bujnosti.I když pravděpodobně s tím moc neudělám, protože jsem ho už objednal na myrobalánu.
Pak jsem objednal Tipalu, o které se zmíním později, a přinesu překvapivé zprávy.Přibude Opál, který u některých velmi zabodoval co do rannosti i chuti.V podstatě jsou to tuctové odrůdy, které už jsou na trhu nějakou dobu, ale vydatnou osvětou u mě stoupají na atraktívnosti teprve nyní.
|
|
 |
|
 |
 |
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 12.3.2013 11:46
Včera se mi dostal do rukou Rukověď zahradkáře vydaný Českým zahradkářským svazem, kde popisují polské odrůdy-Tolar, Promis,Nectavit, Wegierka Dambrowická, a Kalipso-nyní už známe přesný název odrůdy.
Kalipso-Čačanská lepotica x Opál, roste středně silně, je slabší konstrukce koruny, rodí v 3-4 roce po výsadbě, ovoce střední velikosti, Pecka je lehce oddělitelná a zraje v polovině července.Je samosprašná, a tolerantní na šarku.Licenčně chráněná odrůda.
Dambrovická-roste středně silně, dozrává v polovině srpna, na mráz dosti otužilá.Ovoce chutné, pro přímý konzum i zpracování, velikost menší.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|