Kdy s čím stříkat

zden1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (114) - 5.31 (?)
11.6.2021 19:01

Nevím, jestli je možné takovou tabulku vyrobit, protože každý rok je jiný průběh počasí a proti stejnému škůdci se každý rok stříká v jiném termínu. I v jednom roce v různých nadmořských výškách se stříká v různých termínech.  Záleží také na místních podmínkách, protože choroby a škůdci se v některých lokalitách vyskytují málo a v jiných více. Někdo si tak vystačí s jedním postřikem za rok jen proti pilatce švestkové. Což je ale neprosto nejdůležitější postřik, na který se u švestek nesmí zapomenout, protože pilatka dokáže zničit celou úrodu. Stříká se v okamžiku, kdy opadalo cca 50% okvětních lístků. Protože bylo letos vlhké a chladné jaro, tak jsem postřik proti pilatce spojil s postřikem proti moniliové spále. Nic jiného nebylo zatím třeba a švestky vypadají zdravě. Toho červnového propadu plůdků na vašich fotkách se nemusíte obávat, není to choroba ani škůdce. Stromy se tak chrání proti nadměrnému přeplození a vyčerpání.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
ekrej4 - (1) - 104.254 (?), 11.6.2021 13:20, zobrazeno: 2973x
Dobrý den, vyrobil by někdo tabulku, kdy a čím a proti čemu stříkat slivoně. Manžel má 4 roky staré slivoně 12 stromků, ale o postřiky proti všemu možnému se musím starat já, prý jsem doma na mateřské, tak si to mám vyhledat. Včera přišel stím, že jsem asi měla stříkat proti puchrovitosti před květem, že jsou plody divné viz. foto. Před týdnem jsem našla zaschlé větvičky na dvou stromech, prý asi spála, ale ta se asi taky musí stříkat dřív. Tak prosím někoho šikovného, kdo by takovýto soupis udělal a zveřejnil. Moc děkuji.

zden1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (114) - 5.31 (?), 11.6.2021 19:01

Nevím, jestli je možné takovou tabulku vyrobit, protože každý rok je jiný průběh počasí a proti stejnému škůdci se každý rok stříká v jiném termínu. I v jednom roce v různých nadmořských výškách se stříká v různých termínech.  Záleží také na místních podmínkách, protože choroby a škůdci se v některých lokalitách vyskytují málo a v jiných více. Někdo si tak vystačí s jedním postřikem za rok jen proti pilatce švestkové. Což je ale neprosto nejdůležitější postřik, na který se u švestek nesmí zapomenout, protože pilatka dokáže zničit celou úrodu. Stříká se v okamžiku, kdy opadalo cca 50% okvětních lístků. Protože bylo letos vlhké a chladné jaro, tak jsem postřik proti pilatce spojil s postřikem proti moniliové spále. Nic jiného nebylo zatím třeba a švestky vypadají zdravě. Toho červnového propadu plůdků na vašich fotkách se nemusíte obávat, není to choroba ani škůdce. Stromy se tak chrání proti nadměrnému přeplození a vyčerpání.

host - 104.254 (?), 11.6.2021 21:01
Děkuji za informaci. Je mi jasné, že každý stříká jindy. Pilatku jsem stříkala, měla jsem i lapače. Ale tu spálu jsem nepostříkala, páč jsem nevěděla, že i takhle mladý stromek ji může mít. A ejhle pár suchých větviček. Takže ještě dotaz. To jste namíchal na pilatku postřik nalil do postřikovače, namíchal na spálu a přidal k tomu, nebo jak se to dělá? A jaký název měli postřiky. Děkuji.

Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 12.6.2021 8:05

Puchrovitost slivoní napadá hlavně starší odrůdy (Domácí, Bystrické, Špendlíky atd.).Způsob ochrany je stejný jako u kadeřavosti broskvoní, pří nalévání pupenů se provádí postřik mědí (Champion).Moniliová spála - při rozvétání (cca 10 -20%) květů, druhý postřik při dokvétání kdy je(cca 80-90%) okvětních plátků opadaných a květy už jsou pro včely nezajímavé (Signum, Talent, Prolectus).Pilatka při opadu 80-90% okvětních plátků (Mospilan).Skušení chemici můžou postřik proti pilatce a druhý proti moniliové spále spojit v jeden za předpokladu že budou rozmíchané samostatně na cca 50% požadovaného objemu vody a pořádně se smíchají, smíchané se nalijí do postřikovače a ihned se použijí.Při nedokonalém rozmíchání a nedodržení doporučené koncentrance můžou "thank - mixy" působit fytotoxicky! Slivoně napadá celá řada škůdců a chorob, takže by chtělo něco vědět i o hálčivci višňovém, obaleči švestkovém (1.a 2 vlna),Tmavka švestková. Tihle prevíti jsou při kalamitním výskytu stejně úspěšní jako pilatky a můžou Vás připravit o celou úrodu.Z houbových chorob se v poslední době začíná rozmáhat suchá skvrnitost listů peckovin a při dozrávání plodů škodí převelice moniliová hniloba plodů.

host - 104.254 (?), 12.6.2021 10:30
Děkuji. Příští rok budu na spálu připravena.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz