Kdy a jak namnožit mirobalán řízkováním
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
duran - (41) - 74.233 (?), 27.8.2010 9:35
pokud máte starý inkubátor, tak bych to zkusil.
Potřebují telpo a vlhko, čehož asi v domácích podmínkách nedocílíte.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 24.183 (?), 27.8.2010 9:42
Podél silnic roste velké množství kořenových výmladků tak semenáčků. Je to rychlejší způsob než řízkování. Semenáčky jsou navíc bezpečnější co se přenosu šarky týče.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 24.183 (?), 28.8.2010 9:29
Zkuste si z pecek vypěstovat vlastní semenáčky a na ně potom naroubujte svůj myrobalán.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 82.2 (?), 28.8.2010 10:26
Túto jar sme to s otcom skúsili- pretože mirabelka, ktorá nás chuťovo zaujala nemá, napodiv, žiadne koreňové výmladky, ktoré by sa dali použiť na rozmnoženie, pichli sme do zeme na záhrade asi osem koncových vetvičiek s dľžkou10-15cm v marci pred vyrašením a zakryli plastovým krytom s vetrákmi. Možno vplyvom chladnejšieho a mokrého počasia sa ich ujalo šesť! Taký úspech sme ani nečakali. Už majú cca 10-15cm prírastky a jediný problém je, že polovicu musíme s ťažkým srdcom vyhodiť, pretože sme s tým nepočítali.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 66.105 (?), 28.8.2010 20:39
Vaše neúspěchy mě dost překvapují. Zkoušel jsem loni koncem řijna stratifikovat namočené myrobalánové pecky z červených a žlutých plodů v ledničce (v kelímcích s trochou vlhkého písku). Červený kelímek začal "růst" už v lednu. Byly v něm přirozeně prasklé a silně naklíčené pecky, které jsem rozsadil do truhlíku. Žlutý kelímek "vyrostl" krátce potom. U myrobalánu jsem měl klíčivost nad 90%. Bohužel mnohem hůře dopadla např. mahalebka.Teď jsem zkoušel vyloupaná jádra meruněk. Začala mi klíčit v ledničce už za 6 týdnů. Nezapomínejte, že stratifikace běžných peckovin probíhá pouze při teplotě 2-7 st. Pokud ji nezajistíte, může probíhat třeba i více let, přežije-li pecka. Zakopaný květináč by mohl teplotní i vlhkostní limit splňovat. Mimmo
|
|
 |
|
 |
|
|
 |