Jojo - odolnost proti šarce
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 7.67 (?), 21.3.2009 16:01, zobrazeno: 15073x
Dobrý den, mám ne chalupě napadeny stromy šárkou. byla mi doporučena slivoň JOJO, která by měla být odolná. Může mi někdo poradit, nebo se podělit o svou zkušenost. Děkuji
|
|
|
|
|
|
|
víítek - Zlatý Zahrádkář (573) - 166.34 (?), 21.3.2009 18:13
Zkušenost nemám, ale slyšel jsem, že je jen do teplých poloh.
Jsou i jiné slivoně, sice né rezistentní, ale tolerantní k šarce.
|
|
|
|
|
|
|
host - 122.179 (?), 21.3.2009 20:01
Novošlechtění JOJO je supercitlivá odrůda na šarku,nejde v pravém slova smyslu o rezistent.Díky této vlastnosti při lokálním napadení odumírá jen napadená část a viróza šarky nepostupuje dál.Uvádí se u ní i mrazuvzdornost.Zkouším tolerantní odrůdu STANLEY, vysoce plodnou s velkými plody a odrůdu HANITA, která se doporučuje na kvas , k výrobě slivovice.Osvědčenou durancii používám rovněž, nesázím ji však do míst, kde není pohyb vzduchu a hrozí mrazíky. AB
|
|
|
|
|
|
|
host - 100.29 (?), 7.4.2009 5:39
Odrůda JOJO mi už 3 krát na zahradě rodila.Příjemně mne překvapila mne velikost plodů - byly opravdu velice velké. Také jsem byl překvapen docela pozdním dozráváním - České Budějovice až začátkem zrání. Poslední nepříjemné překvapení a to bylo důvodem, že jsem strom ostranil bylo, že těsně před dozráním je odrůda velice choulostivá na moniliovou hnilobu a opakovaně téměř všechny plody těsně před dozráním shnijí. Je nutný postřik tak 14 dní před očekávanou sklizní zvláště je-li v té době deštivé počasí. Opakovalo se to každý rok. Já stříkat před sklizní odmítám a proto už jsem stromek odstranil. Na jaře pozor, odrůda je náchylná na moniliový úžeh - opět nutný postřik, ale to jsem dělal spolu s meruňkami - to mi tolik nevadilo. Ale to hnití plodů to opravdu je hrůza. A proto doporučuji odrůdu jen do velmi teplých poloh. Jinak chuťově byla překvapivě docela dobrá a líbila se mi i opravdu docela oranžová dužnina. Jde i krásně od pecky. Jenže co je to platné, když Vám tak 80% plodů kvůli hnilobě ztratíte.
|
|
|
|
|
|
|
host - 255.178 (?), 30.8.2010 19:39
Dnes jsem na odrudě JOJO objevil plod s typickými neštovičnými skvrnami.Jednoznačny příznak šarky.Už přestavam věřit všem těm výskumum.Všechno je jenom obchod s lidskou hloupostí.Napište jestli jste ještě někdo toto na této rezistentní odrudě objevil.Přece to nebouchlo jenom u mě.
|
|
|
|
|
|
|
host - 90.188 (?), 30.8.2010 20:16
Nemožnost systémové nákazy u odrůdy Jojo bylaopakovaně potvrzena nezávislými výskumy, včetně toho ve VŠUO Holovousy, kde byla odrůda Jojo očkována na šarkou postižené podnože -rouby buď odumřely, nebo, pokud se ujali, rodili zdravé ovoce a byly zcela bez infekce -prokázáno i PCR. Navíc infekce plodů se neobjevuje ani u bežných tolerantů, které můžou mít projevy na listech.
Takže Váš plod buď nemá šarku, nebo ten stromek není Jojo(záměna ve školce). Jste-li o svém tvrezení přesvědčen, zavolejte do Holovous a nabídněte jim spolupráci, takovou informaci jistě nenechají bez povšimnutí -šlo by o průlomový (i když negativní), objev.
|
|
|
|
|
|
|
host - 90.188 (?), 30.8.2010 20:23
Tady jsou výsledky hodnocení odolnosti k šarce
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 90.188 (?), 30.8.2010 20:35
Jen oprava mého prvního příspěvku-Jojo se nepodařilo infikovat, při štěpení nainfikovanou podnož rouby do 2 et odumřey, tedy neplodili, jak mylně uvádím.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Opravda suché dřevěnné podlahy | 14.1.2025 | |
|
ZÍSKEJTE SVÉ POVOLENÍ K POBYTU, ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY | 8.1.2025 | |
|
ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY | 8.1.2025 | |
|
Nová stodola | 6.1.2025 | |
|
ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY | 3.1.2025 | |
|
ZÍSKEJTE SVÉ POVOLENÍ K POBYTU, ŘIDIČSKÝ PRŮKAZ, IELTS, ID KARTY, PRACOVNÍ POVOLENÍ, DIPLOMY | 3.1.2025 | |
|
|
|
|