Jakou slivoní doplnit sad?
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 3.51 (?), 13.2.2014 23:38
Taky jsem objevil tak 60-70 let staré stromy, které plodí modré ovoce - trnky, ale odkopky ani jeden a nové výhony taky nic. Je asi prakticky nemožné takový strom rozmnožit. Nějak nechápu, jaktože dneska sazené trnky zdechnou třeba za 20 let, prostě odejdou. A stromy sazené před 60 lety dokázaly vydržet doteď a ještě plodí docela slušně. Tohle nechápu...
|
|
|
|
|
|
|
host - 18.68 (?), 14.2.2014 7:04
Když přejdu výraz "zdechnou", tak vysvětlení toho stavu je prosté. Vidíte dnes jen nepatrný počet kdysi vysazeného množství, tak jak to chodí v celém živém světě, dokonce i v lidském. Stanislaw
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 3.51 (?), 14.2.2014 19:17
Na výrazu zdechnout nevidím nic extra divného.
Otázka je, kolik uvidíme nepatrného počtu z toho současného obrovského množství za 50-60 let. Řekl bych kolik - nic.
Nevím jestli je to zas tak drastické, že dnes vidíme např. 5 % z tehdy sazených stromů. Určitě ne. V humně děda a praděda sadil tak 5 švestek, z toho ještě v loni byly 3 kousky, jednu jsem musel sundat, už uschla.
Fakt škoda, že dnes co nasadím, tak nikdy nedoroste takových rozměrů a stáří...
|
|
|
|
|
|
|
host - 25.251 (?), 14.11.2015 2:14
Asi tak před 11- ti léty jsme sklízeli švestku domácí a durancie kolem 12. listopadu v obci Sumrakov v n.v. 630m setřásáním na sníh, když jsme sklidili, následně v noci pršelo, sníh slezl a my znovu sbírali švestky co byly pod sněhem. Měli jsme asi 850L kvasu který jsem pálil 2D v 50L vařáku s míchadkem snad tři dny. Václav
|
|
|
|
|
|
|
host - 3.51 (?), 13.2.2014 23:30
Pálením se neživím, ono to ani nějak nejde, když člověk pálí oficiálně. Navíc v dnešní době jsou destiláty passé. Dnes má každý nějaký kotel doma a trh je zaplaven destiláty různých typů a kvality.
Stejně počítám s nějakou mortalitou, vše nedoroste do parametrů jaké bych chtěl. Rodina se postará, nikdy se ovoce nevyhodilo. Když to člověk nemůže zpracovat, tak stačí dát echo a vždy se to zužitkuje.
No, pane Vysloužile myslím, že v našem (společném) kraji jsou jedny z nejlepších podmínek jaké může durancie mít.
Nádoby pod 120 l nejsou nic moc, většinou od 120-200 l.
Tady je právě problém (šak to znáte), že tu rostou trnky a durancie všude kolem polních cest jak plevel a to myslím docela vážně. Vím o lokalitách, kde jsou doslova divoké háje myrobalánů, trnek, občas durancie a je tam někde i špendlík, ale rodí jen občas.
Když odbočím, tak je zajímavé, že ty porosty typu křoví-stromo-všesměs dokážou vyprodukovat velmi kvalitní švestky. Rostou samy - z odkopků, semen a dorůstají slušných rozměrů a ovoce je velmi kvalitní, bez nějakých velkých příznaků nemocí. Je to podivný paradox ve kraji, kde je šarka...
|
|
|
|
|
|
|
host - 217.118 (?), 14.2.2014 18:50
Švestková a vůbec všechna ovocná dřeva jsou tvrdá, houževnatá, velmi dekorativní a tím pádem mimořádně vhodná k obrábění apod. Trochu se tím zabývám, tak jsem se pokud byla možnost aktivně podílel na likvidaci starých sadů nebo se aspoň pokusil nějaké kmeny z nich odkoupit. Ale, že bych narazil na švestkový kmen o Ø kolem 70cm si nevzpomínám. Jinak švestky, i jiné ovoce z vysokých stromů se ve vhodné době setřepává háky na dlouhých bidlech. Jinak si to ani nedokážu představit.
"Zateplit" jeden nebo dva sudy jak jste psal si představit umím. Ale větší množství už ne. S teplotou a vedením vysocecukernatých kvasů si zjevně nerozumíme, tak toho nechám.
Pane 3.51.., ty "křoviny" v okolí Vám závidím! Nešlo by z nich něco vybrat na zahradu?
Napadlo mně to v souvislosti s německými velkoplodými trnkami Nittel a Merzig. Kdysi dávno jsem pořádal "loupeživé" výpravy na stráně za Žilinou a tam jsme v těch trnkových plantážích objevili pár, skutečně jen pár, keřů s mimořádně velkými plody, srovnatelných i cukernatostí, s tím německým šlechtěním...
Škoda, že mně tehdy nenapadlo je namnožit a udělat si z nich udělat na drátěnce živý plot, tak jak je dnes němci pěstují.
Rafael
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 3.51 (?), 14.2.2014 19:11
Pane Rafael,
to není problém. Si dojeďte, kdyby jste tam fakt chtěl něco prohledat, tak není problém, na soukromém pozemku to není a v okolí jsou další lokality. Tady na slovácku je to všude. Kdyby jste chtěl, dejte email, můžu napsat.
|
|
|
|
|
|
|
host - 55.18 (?), 14.2.2014 21:39
Moc děkuji za nabídku. Ale já už na takové akce nemám sílu.
Ocituji teď sám sebe:
"Škoda, že mně tehdy nenapadlo je namnožit a udělat si z nich udělat na drátěnce živý plot..."
*
A pod tím keřem s nejkvalitnějšími a největšími trnkami ve Stráňanech je už 30 let zahrabán 5l demižonek s ořechovým likérem... Ještě jsem se tam od posledního sběru nedostal...
Ještě jednou dík a ať se daří.
Rafael
|
|
|
|
|
|
|
host - 3.51 (?), 20.2.2014 18:35
Nevadi :-)
Dnes jsem zjistil, ze uz rasi listy na myrobalanu... Tos nevim, jestli je to dobre, nebo ne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|