Zdravím všechny odborníky i fanoušky sadaře. Prosím o radu. Při získávání zkušeností se zmlacovacím řezem jsem asi před měsícem provedl řez a zřejmě až příliš razantně a obávám se, že strom začíná usychat.
Jedná se o 8-letou durancii. Zkrátil jsem několik větví výrůstajících z kosterních větví asi o polovinu, tj. cca ze 2m na 1m, v síle asi 3cm. Snahou bylo podpořit růst nového obrostu. Dále jsem zakrátil několik větvích dalšího řádu vyrůstajících z těchto větví. Zakrátil jsem je spíše na konci a snahou bylo opět pordpořit růst nového obrostu.
Nyní jsem si všiml, že listy stromu ztrácí sytě zelenou barvu a celé jsou světle zelené až žluté. Při bližším ohledání jsem zjistil, že většina zakrácených větví, alespoň těch drobnějších zakrácených na konci uschla... Také plody se zastavily ve vývoji... Vylučuji, že je to suchem, protože těsně vedle mám další durancii, která má sytě zelené listy a celkově prospívá...
Má otázka tedy zní, jak mohu strom ještě zachránit, pokud již není pozdě. Obávám se, aby mi neuschl celý strom. Pomůže vydatnější zálivka případně uschlé větve uřezat přímo u kosterních větví?
Děkuji za drahocenné rady.