Prosím o radu, jak a kdy mám tuto švestku prořezat. Vyrostlo jí jakoby druhé patro. Asi jsem něco zameškala, nejsem žádný zahradník, teprve se učím. Takových švestek mám více a všechny jsou podobné. Děkuji za rady.
Děkuji, ale poraďte mi ještě, jestli mám odstranit druhé nebo první patro. Když odstraním to druhé, je švestka moc nízká a špatně se pod ní jezdí traktorem. Ten kmínek ještě poroste nebo zůstane?
Všechny ty stromky mají stejnou "vadu na kráse" a to nevhodný výchovný řez. Asi ponechaný dlouhý terminál. Tak jako tak je to špatné a proto se co nejdříve rozhodněte co uřezat (hladce na větevní kroužek) vršek nebo spodní postranní větve. Obojí je možné. Pozdější řez neumožní stromu se řádně připravit k přezimování.
Větevný kroužek je odřezání boční větve těsně od té ze které odbočuje a nesmí tam vzniknout žáden čípek nebo nedej bože pahýl. On ten Váš stromek bude se muset stejně "sesadit", protože se mu nevytváří postraný obrost ani na těch bočních - kostrových větvích. Prostě rostou příliš do délky. Toto je typický případ kam zanedbání výchovního řezu vede a přitom stačilo málo, svěřit to někomu kdo to umí. To by trvalo asi tak 3 minuty a nemuselo se to nějak dodatečně řešit. Přikládám foto jak to zatím snížit i ty postranní a na jaře se uvidí co pak.