Jak jste spokojeni s Nancyskou?
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář (1578) - 166.4 (?), 7.9.2013 21:02
Taky jsem dnes zažil zklamání z Nancynské mirabelky. Kdysi jsme měli mirabelku na zahradě, sadil ji děda před válkou, měla asi 4-5 cm velké plody, sladké, ale s kořenitou příchutí. Před pár lety jsem si ji znovu pořídil a letos první úroda. Zklamání, plody stěží velikosti třešní, fádně sladké... Buďto ta stará mirabelka nebyla Nancynská, nebo zapracoval efekt " To ryby braly víc, byl veselejší smích, a v létě větší hic a v zimě čistší sníh, i stromy rostly vejš k těm bílejm kadeřím... "
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 22.251 (?), 7.9.2013 21:26
Také si pamatuji na mirabelky z mládí, babička pěstovala velký strom, plody byly větší než dnešní, byly mramorované a velmi dobré. Jak to, že se tyto staré odrůdy ztratily? Možná by dnes byly velmi moderní a žádané. Proč dovážet nové odrůdy z ciziny a ne naopak vyvážet naše "staré" nové odrůdy do světa. To nikomu v naší zemi, na samotách, vesnicích nezůstal starý strom mirabelky, meruňky, ořechu nebo hrušky, který by byl dnes vhodný na množení? Staré se kácí a jen nové a mladé je perspektivní. Tak to jsem taky na hranici nepotřebnosti.
|
|
 |
|
 |
 |
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 165.42 (?), 8.9.2013 20:55
Ony ty straré odrůdy ještě jsou a plodí. Jenže i když se tady střídají možná stovky přispívajících, tak ti, kteří tyto odrůdy mají nejspíše nemají ani počítač a ty blumy jsou pro ně naprosto obyčejné. Když jsme byl malý, nosil táta domů na zavaření velkou žlutou ryngli, "meruňkovou". A byl to obyčejně koš na brambory. Teď už vím z kterého města to bylo, jen je na tom svahu asi dvacet zahrad. Už jen musím najít tu zahradu odkud byly. Třeba mají v zahradě starý strom, o který se sice nestarají, ale těší se možná ob jeden rok na ovoce... ale naděje je malá. Když vezmu, že to tehdy byl velký strom a mě je o 40 let víc... S jedním známým se chystáme na prozkoumání oblastí Šumavy, kde před válkou hospodařili Němci, kde byly vystěhované a později vojáky rozstřílené vsi... Jen najít ten správný čas a přijít v době květu, poznačit místa a vrátit se kdy nejspíše zraje to co hledáme. A přijít včas, před vosami.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 153.51 (?), 4.12.2013 23:12
Nejen to, u Nancyské mirabelky také nemusíte stříkat proti pilatce. Mám 3 stromy na zahradě a s meruňkami se to tady nedá vůbec srovnat. Zatímco meruňky zde dají 1 uspokojivou úrodu tak za deset let, opravdu, tak mirabelky obrok plodí hojně. Každý rok dělá manželka trzv. "lokše" s mirabelkovou marmeládou. Senzace, mě ta mermeláda připadá ještě lepší než meruňková, i když ta je taky bezvadná.
zahradník z Mělníka
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.18 (?), 19.2.2018 21:49
Zdravím pestovateľov Nancyskej mirabelky. Zaujíma ma ako je táto odroda odolná na hubové choroby a moníliovú hnilobu plodov.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 5.5 (?), 23.2.2018 22:09
Inu tato odrůda s tímto problém nemá, ani s monilií, ani se šarkou. Musím podotktnout, že přestože jsem velkým příznivcem názorů Mudr. Miloše Vysloužila, tak s jeho názorem na Nancyskou se absolutně neztotožňuju. Ta chuť přeci není fádně sladká, ale dokonale hroznově aromatická! Je to opravdová lahůdka, do které mají běžné myrobalány strašně daleko...
Ing. Fidla
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|