Jak "důstojně vylepšit" slivovici



f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?)
19.5.2010 0:56

Není to tak jednoduché. Vybrat vhodnou větev, kde se dá láhev uvázat dnem vzhůru a hrdlem dolů (v něm nasunuttý plod), aby do láhve nepršelo. A nevím, zda-li se ještě to hrdlo nemusí nějak zabezpečit proti vosám. Též jsem kdysi přemýšlel, že takhle vypěstuji hrušku v láhvi, ale ještě jsem se k tomu nedostal. To co je někdy vidět v obchodech, tak to je lepená láhev.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 14.198 (?), 18.5.2010 11:26, zobrazeno: 55624x

Dobrý den, mám slivovici 50% pouze švestky. Každý člověk má jinou chuť. Co se mi zatím osvědčilo (valašský penicilín)  dát 1 ku 4, tekutý med a slivovici a nechat odstat a občas otočit. Dále jsem slyšel dát do slivovice kousky dřeva ze švestky - prý ztmavne a dostane chuť whisky. Prosím poraďte dalši osvědčenné úpravy? Děkuji za odpovědi Martin

   
host - 14.198 (?), 18.5.2010 11:35

Dát na nevyzrálý plod skleněnou láhev s úzkým hrdlem, švestka v ní dozraje a po utrhnutí dolejte slivovicí.

      
host - 129.96 (?), 18.5.2010 12:34

Domnívám se, že dobrou slivovici nejde nijak vylepšit a ani to nepotřebuje. Slivovice je švestkový destilát bez dalších příměsí. Podobnými metodami lze změnit chuť slivovice horší k trochu lepšímu. Ale už to nebude slivovice, ale slivovicový likér. Ale komu to tak chutná, nic proti tomu.

      
f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?), 19.5.2010 0:56

Není to tak jednoduché. Vybrat vhodnou větev, kde se dá láhev uvázat dnem vzhůru a hrdlem dolů (v něm nasunuttý plod), aby do láhve nepršelo. A nevím, zda-li se ještě to hrdlo nemusí nějak zabezpečit proti vosám. Též jsem kdysi přemýšlel, že takhle vypěstuji hrušku v láhvi, ale ještě jsem se k tomu nedostal. To co je někdy vidět v obchodech, tak to je lepená láhev.

         
f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?), 19.5.2010 1:02

Zapoměl jsem dodat, že to neberu jako důstojné vylepšení ovocné pálenky, ale beru to jako takovou kuriozitu, s kterou bych možná někoho známého při nějaké zvláštní příležitosti obdaroval.

   
host - 38.122 (?), 18.5.2010 12:36

Slivovice je velmi specifický alkohol, není jemný jako brandy, vodka nebo whisky a po vypálení je blbost do něj cokoliv lít. Slivovice má být čirá, bez zápachu jiných složek. Nevím jestli jste z Valach, ale u nás by vás za to "lynčovali" 

Jakékoliv vylepšovadla se dávají před pálením do kvasu a nebo ještě do sudu před kvasením. Já osobně dávám dávku s medem - 150 litrů trnek a 50 litrů medu, dál se nechá vykvasit. Je to drahý špás, ale nic lepšího jsem zatím nepil. Zbytek úrody pálím klasicky.

      
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 18.5.2010 15:43

...150 litrů trnek a 50 litrů medu...
To jste se trošku upsal, ne?
Martin

         
host - 38.122 (?), 18.5.2010 15:51

Neupsal :-) Mám doma včelín a opravdu jsem se neupsal :-) Nesmí se míchat hned dohromady. Kvas už musí být trochu rozjetý jinak nezačne kvasit. Med neprodávám a rodinu vesměs stíhám zásobit.

            
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 18.5.2010 16:35

A vykvasí veškerý med? 50l medu na 150l švestek mi připadá strašně moc. To je nějakých 70kg medu. Myslím, že by stačilo přidat pouze desetinu medu a výsledek by byl stejný (co do množství destilátu, to do chuti).
Martin

               
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 79.196 (?), 18.5.2010 18:19

Tímto poměrem jen zabijete kvasinky. Není nad mírně obohacenou surovinu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika