Haganta x Toptaste
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 151.38 (?), 5.10.2011 20:15, zobrazeno: 26575x
Dnes jsem ochutnal první vzorek odrudy Haganta ze šesti, které mi vygeneroval stromek v podobě první úrody.Na zakladě této první úrody ještě nelze objektivně posoudit kvalitu.Ze šesti nasazených plodů mi něco zlikvidovali škůdci, jeden jsem snědl polozralý, a zbyly dva, které dodneška visely na stromě.Neodolal jsem, a po prvotnímu zklamání z Tophitu jsem jeden utrhnul.Připadal mi dost sladký, i když by ještě vydržel na stromě.Poslední vzorek, který ještě visí na stromě je dosti velkých rozměrů, ale to přičítám chabé násadě plodů.Tentokrát si počkám až opadne.
Toptaste, i Haganta mají z poloviny shodného rodiče-Valor.U Toptaste je druhým rodičem uváděna Domácí velkoplodá, u Haganty Čačan.Najbolja.Je zajimavé pročítat zdejší diskuze, které uvádějí některé necnosti odrudy Toptaste co do odlučitelnosti, bujného růstu, tvrdosti plodů, kvality ovoce.Bude taky zajimavé sledovat, jak si povedou ve srovnání tyto příbuzné odrudy do budoucna.Odrudu Haganta mám na wangen.,a taky mi připadá bujnějšího vzrůstu.
rostislavik
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 161.15 (?), 15.10.2011 19:41
Dobrý den,
rád bych se také zeptal jak to je se slivoní Toptaste. Mám jich vysázených celkem 15, ale jedna z neznámých důvodů uschla a druhá padla pod nájezdem zvěře. Chci je nahradit a mám pokušení dát něco jiného. Zmíněná Haganta prý není tak tolerantní šarce jako Toptaste. Je vhodné doplnit odůdou Stanley? Poloha - 500 m nm, Beskydy. Děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.235 (?), 15.10.2011 22:37
Haganta, Toptaste,President, Elena,Topend Plus to všechno jsou pološvestky.Gabrovská, Těchobuzická,Domácí, Presenta jsou švestky.Vyberte si.Já se snažím udržet Domácí.Bez cukru mně letos dala 10,5/57% ze 100 l kvasu. Jojo a pod. nechci. AB
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.38 (?), 18.10.2011 21:54
jedna z neznámých důvodů uschla a druhá padla pod nájezdem zvěře.
Ta druhá by se mohla případně zachránit, kdyby pod okusem vyrašil výhon, ze kterého by se dala zapěstovat korunka.Nebo kdyby zůstala naživu aspoň podnož, na kterou by se dalo naroubovat tu samou odrudu, nebo i tu Hagantu, která se zdá perspektívní.
Podle první úrody šesti plodů se domnívám, že odruda Haganta při úplném dozrání vykazuje hodně cukru-možná né tolik jako Toptaste(nezkoušel jsem),ale dost.Taky konzistence, textůra je velmi chutná.Připadá mi vláknitá-žádné bláto, možná vhodná taky na sušení.Poslední plod jsem jedl před týdnem, marně jsem čekal, že opadne, musel jsem ho utrhnout.I když jsem četl, že odruda není tolerantní, psali,že šarce odolává dosti.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 226.194 (?), 19.10.2011 19:00
Já bych tam zkusil z modrých peckovin dát Hanitu a Presentu. Hanita je k jídlu už koncem srpna a překvapivě chutná i když kyseleješí slupka, ale to pološvestky mívaj. No a presenta na završení sklizně tedy pravá švestka(tvarem) pozdní. Má švestkové aroma.
K jídlu jde použít všechno. A nemusí být nutně maxiplody. I když takový Top End nebo Top Gigant - těch je plná pusa.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 151.38 (?), 6.8.2012 12:12
Která bude lepší?Obě budou dobré, jak na co, každá má své klady a zápory, příznivce i odpůrce.Na pálení se hodí obě, obě jsou sladké, přičemž Toptaste bude asi více sladká.Nebudu Vás strašit údajně menší odlučitelnosti odrudy Toptaste od pecky, protože jsem ji sám nejedl, ale u někoho se projevuje více, u někoho méně.Toptaste má delší dobu zrání, a začíná zrát dříve, než Haganta.Plody odrudy Haganta jsem osobně jedl začátkem řijna, a mohu potvrdit, že jsou chutné, sladké,ale na podrobnější hodnocení je ještě brzy.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|