Gabrovská pro slivovici
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 58.154 (?), 23.9.2008 13:47
Myslím, že na pálení je to dobrá volba. Asi šestiletý sad odrůdy Gabrovská a Stanley je vysazen na Opavsku v Dolním Benešově. Je tam něco přes 100 stromků které loni poprvé plodily a jak jsem mluvil s majitelem, tak je s volbou spokojený. Sám jsem je nechutnal, ale o sad je vzorně pečováno a úrody bude určitě každoročně přibývat.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 85.27 (?), 23.9.2008 14:03
Ono to s těmi švestkami vhodnými na pálení je trochu složitější. V minulosti dominovaly jako surovina převážně 2 odrůdy: Domácí velkoplodá a Durancie. Obě se vyznačují vysokým obsahem cukru a pozdní dobou dozrávání. Z těchto důvodů byla příprava kvasu poměrně snadná. Plody se sbíraly do škopků, někdy i nezakrytých. Chladnější počasí a vysoká cukernatost do jisté míry brání nemocem kvasu, jako je třeba octovatění, takže švestky lze klidně přihazovat, nádoby snesou uskladnění kdekoli - venku i ve sklepě, netřeba kvasných uzávěrů. Pálit bylo možno klidně až za rok.
Nové tolerantní pološvestky poskytnou pálenku neméně chutnou. Jsou ale obvykle ranější, rozdílně šťavnaté a méně sladké, proto víc náchylné na plesnivění a špatná kvašení. Jednoduché řešení - doslazení kvasu cukrem - zhorší kvalitu výsledného produktu. Je proto třeba o kvas víc pečovat - o čistotu ovoce, rozmačkání, hermetický uzávěr nádoby, plnění v jedné době, zakvašení ušlechtilým zákvasem, včasné vypálení, atd.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 151.2 (?), 14.11.2008 11:01
Mám malou zahradu a dočetl jsem se, že Gabrovská má malý vzrůst a širokou korunu.No kdyby to byla pravda tak by to byla ideální odruda pro mě.Prosím ty kteří tuto odrudu už mají aby mi to potvrdili nebo vyvrátili.Prý je odolnější šárce.
Rostaf
|
|
 |
|
 |
 |
|
Menitek - (2) - 159.100 (?), 21.8.2009 12:08
Dobry den, nechci otravovat s novym tematem tak to pripojim tady.CHtel bych potvrdit nebo vyvratit jestli na fotkach je skutecne gabrovska.Byly mi prodany jako gabrovska, ale nejak se neshoduji doby zrani(obrazovy atlas peckovin - "je podle oblastí a jednotlivých typů v poslední dekádě srpna nebo v první dekádě září, přibližně ve stejnou dobu jako odrůda Stanley").Stanley je o 4 metry vedle.Je tvrdy jak beton a "gabrovska" uz dozrala.Byla to prvni uroda po 5letech od vysazeni.V 60% pripadu se ne uplne oddeli od pecky.Ptam se, protoze v dobe co jsem je kupoval se stavalo, ze jste dostali neco jineho nez chteli.Vitam kazdou reakci.Dekuji predem.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 147.233 (?), 21.8.2009 14:05
Já bych to viděl na Wengenheimovu i tak to je dobra volba když vidim 50 lete stromy teto odrudy opsypané metraky plodu šarka nešarka co druhý nebo co třetí rok. JS
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Menitek - (2) - 159.100 (?), 21.8.2009 17:31
No te Wengenheimove by to celkem sedelo doba zrani i vaha plodu popis atd.Byl to muj typ i podle obrazku bych to tak typoval.Vypada to teda, ze doslo k zamene.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |