Slivka Edda bola vyšlachtená v Norsku z odrôd Car x Pecha je to gulatá slivka 35g štavnata sladká mierne kyselinky, prijemná chuť odolna voči chorobam.Dozrieva 27.6 - 1.7 po odrode Ruth gerstetter doporučuje sa vysadiť do vyšších polôh v r.1970 bola vysadená, postupne sa sady rozširili v Norsku stromky teraz začali predavat v nemecku a anglicku.
To je pro nás aspoň informace! Skorých slivek není nikdy dost, těch, co se doporučují do vyšších poloh, to už vůbec ne. Jen vědět, vůči kterým chorobám je odolná.
Pozeral som aj nórske stránky, ale nič viac som sa nedozvedel, akorát že je to tam najchutnejšia slivka.Kámoš z ostravska mi písal predavali ju na jeseň v polsku, lež sa tam dostal bola vypredaná.
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.186 (?),4.2.2018 20:55
Zaujímavé je, že táto odroda má už takmer 70 rokov. Čo neznamená, že nemôže byť kvalitná a "moderná". Najmä tá posledná veta na 2 fotke by mohla zaujať viacerých pestovateľov, nielen dr.Vysloužila. IH
To jsou skutečně zajímavé údaje. Kdyžý si uvědomím, do jaké kvality-nekvality u nás dozrávají-nedozrávají opěvované německé novinky Jojo, Jofela, Joganta, Haroma, Harbella, Azzura, odpustím severní odrůdě lecjaký chuťový nedostatek.
Taky mě ta podobnost napadla, ale i když je Opál raná slíva, přeci jen zraje o dost později než na přelomu června a července (v tu dobu u mě nezraje ani Ruth). Opály u nás těsněna navazují - částečně se překrývají - na Katinku.
Na polských stránkách jsou popisy, podle kterých Edda dozrává přibližně ve stejné době jako Opál. Taky ale nepíšou o přelomu června a července. Asi taky záleží na poloze...