Durancie
|
|
 |
 |
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 179.38 (?) 6.11.2013 14:38
Máme u lesa nějakou louku, kde byl ještě nedávno dospělý strom švestky.Jak léta šly, vzniklo okolo švestky plno (asi 40ks.)nových odkopku, které jsem pracně, v polobažinaté půdě přesazoval.Skoro všechny se ujaly, ač některé byly do deseti let stáří.Samozřejmě jejich tvar připomíná topol, protože vznikly nahloučené na jednom místě.S jejich řezem, a tvarováním jsem si hlavu nelámal.Možná později, až budu mít více času, něco s tím udělám.
Nyní k Vaší otázce: Durancie nemám, proto nevím, jak jsou citlivé na řez, ale myslím si, že se citlivost nebude mnoho lišit od klasické švestky-tedy švestka náchylná řezu není, ale jsou popsány vyjímky u některých odrůd.Jestli máte obavy, po řezu použijte k ošetření řezných ran štěpařský vosk, nebo balzám.Řezat na jaře.
Vaším vysokým stromkům k rozvětvení v dolní polovině hábitu pomůže sesazení vršku na nižší uroveň,protože jinak síla mízy bude stromek dále vytahovat nahoru, ač by míza byla potřeba níže k rozvětvování.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 148.81 (?), 6.11.2013 13:29, zobrazeno: 21184x
Zdravím, měl bych dotaz. Mám neudržovany malý sad(6x50 metrů) ve svahu.z poloviny je zarostlý nalety akátu a z druhe poloviny je zarostlí duranciemi.stromy jsou jeden vedle druheho.tesne vedle sebe.prozatim jsem vysekal male stromky. ted mam plno stromku o prumeru kmene 10 cm. durancie chci ponechat.evidentne se jim a tomto miste daří.mam dotaz.vetsina stromu(vyska +-3 metry) nema moc bočních větví, protože rostly blízko sebe. obrazí kmeny bočními větvemi?slysel jsem, ze durancie nema rada jakýkoliv řez. je to pravda? diky za Vase odpovedi. Tonda
|
|
 |
|
 |
 |
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 179.38 (?), 6.11.2013 14:38
Máme u lesa nějakou louku, kde byl ještě nedávno dospělý strom švestky.Jak léta šly, vzniklo okolo švestky plno (asi 40ks.)nových odkopku, které jsem pracně, v polobažinaté půdě přesazoval.Skoro všechny se ujaly, ač některé byly do deseti let stáří.Samozřejmě jejich tvar připomíná topol, protože vznikly nahloučené na jednom místě.S jejich řezem, a tvarováním jsem si hlavu nelámal.Možná později, až budu mít více času, něco s tím udělám.
Nyní k Vaší otázce: Durancie nemám, proto nevím, jak jsou citlivé na řez, ale myslím si, že se citlivost nebude mnoho lišit od klasické švestky-tedy švestka náchylná řezu není, ale jsou popsány vyjímky u některých odrůd.Jestli máte obavy, po řezu použijte k ošetření řezných ran štěpařský vosk, nebo balzám.Řezat na jaře.
Vaším vysokým stromkům k rozvětvení v dolní polovině hábitu pomůže sesazení vršku na nižší uroveň,protože jinak síla mízy bude stromek dále vytahovat nahoru, ač by míza byla potřeba níže k rozvětvování.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 148.81 (?), 7.11.2013 8:53
diky za dopovedi.o vikendu delam fotky, aby jste si udělali predstavu.nektere stromy maji dost postraních vetvi, nektere ne.
|
|
 |
|
 |
 |
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 179.38 (?), 7.11.2013 11:27
Je třeba rozlišovat mezi prioritami, a možnostmi jaké pěstitel má.Pán píše, že má malý sad, takže je na něm, jakou péči tomu může,chce poskytnout, zda to má blízko domova, aby se staral o něho intenzívně, nebo jako v mém případě je louka tři kilometry daleko od bydliště, a jsem rád, když mi vyjde jednou za dva roky tam nějaké práce vykonat.
Máte pravdu, že strom švestky v podobě "topolu" se později "nějak upraví, větve směřující kolmě vzhůru se pod tíhou pozdější úrody změní směr, a strom bude v budoucnu pravděpodobně dávat dobré ovoce, proč taky né, v přírodě vznika mnoho stromů samovolně, a nikdo se o ně nestará.
Pokud by mi takový strom rostl na zahradě, kde je možnost intenzívní péče, pravidelné kontroly, a taky estetická poptávka, tak bych výšku koruny zakrátil o třetinu, k nejbližšímu mladému výhonu, který bych vyvázal kolmě vzhůru, a vytvaroval habitus do tvaru trojůhelníku, udržoval kompaktní korunu s širší spodní základnou,mladým obrostem.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 18.9.2018 16:31
Mluví ze mě pustá závist - závidím všem, co mají dobře vyzrálé durancie do kvasu. Ale na jídlo bych se bez té přeslazené šťávy kolem zarostlé pecky obešel. Chuť Hanity, Domácí, Gabrovské, Č. rodné, Tuleu gras, to je prostě jiná harmonie. Ale co člověk, to chuť.
Na duranciích mi ještě vadí mimořádná náchylnost na monilii - tedy na plodech, ve dřevě vůbec. Taky nechápu, proč se durancie prodávají štěpované na myrobalánu, když pravokořené (zdá se mi) plodí dřív a neodnožují planými výmladky.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|